Nogomet
31

Milovan Rajevac za Klix.ba: Želim odvesti BiH na Svjetsko prvenstvo u Rusiji

Piše: N. J.
Milovan Rajevac (Foto: EPA)
Milovan Rajevac (Foto: EPA)
Srbijanski nogometni stručnjak Milovan Rajevac za Klix.ba je potvrdio da su ga kontaktirali ljudi iz Fudbalskog saveza RS interesujući se je li spreman preuzeti posao selektora BiH.

Rajevac kaže da je ljudima iz FSRS rekao: "Naravno da sam zainteresovan. BiH je dobra reprezentacija, sa dobrim igračima i može napraviti mnogo. To bi bio veliki izazov za mene".

Dodaje kako njega uvijek zapadne neka ekipa sa malim šansama, te da je dokazao da i u takvim situacijama može napraviti rezultat.

"Želim istaći da sam ekipu Vojvodine u sezoni 2007/08. preuzeo kada su bili na posljednjem mjestu, a onda sa njima napravio niz od 16 utakmica bez poraza, pri čemu su pobjeđivali i Zvezdu i Partizan. Nakon Vojvodine sam preuzeo Borac iz Čačka te su prvi put izborili plasman u Evropu", naveo je Rajevac.

Peto mjesto na SP-u 2010.

Navodi i kako je sa reprezentacijom Gane osvojio peto mjesto na SP-u 2010. godine, te sa A selekcijom i reprezentacijom Gane sačinjenom od igrača koji igraju u domaćem prvenstvu dva puta igrao finale Afričkog kupa. Međutim, uslov za preuzimanje Zmajeva bio bi potpisivanje ugovora dužeg od godinu dana.

"Ne bih želio potpisati ugovor samo do kraja kvalifikacija za Euro, već na duže staze, budući da bih volio odvesti reprezentaciju i na SP u Rusiji 2018. Ne želim da mi se ponovi Katar sa kojim sam izborio plasman u drugi krug kvalifikacija za SP 2014. godine, a onda dobio otkaz nakon samo pet mjeseci", ističe Rajevac.

Smatra da je dobro rješenje za klupu Zmajeva, o čemu najbolje govori njegov CV.

"Smatram da niko u bivšoj Jugoslaviji nema tako dobar CV kada je riječ o reprezentacijama. Radio sam i u Africi i u Aziji i imam dovoljno iskustva", kaže Rajevac.

Ističe da dobro poznaje naše igrače te da je kao selektor Gane pred SP 2010. tražio prijateljsku utakmicu sa BiH, jer im je protivnik na Mundijalu bila Srbija, koju su i pobijedili 1:0.

BiH je uvijek imala talente

"Gledao sam neke od bh. reprezentativaca i u Njemačkoj, posebno na utakmicama Hoffenheima, dok o igračima poput Džeke i Pjanića ne treba previše trošiti riječi. Uvijek se tu javi i nekih novih igrača, a poznato je da je BiH uvijek imala talente. Zasad nisam previše analizirao utakmice koje očekuju BiH u grupi, ali sigurno je da sam spreman razgovarati sa ljudima iz NS BiH o ovom poslu", naglašava.

Rajevac je već tri godine bez trenerskog angažmana, no smatra da mu to neće biti problem ukoliko dobije posao u reprezentaciji BiH.

"Nekad je čovjeku prijeko potreban odmor. Istina, nisam mislio da će to potrajati ovako dugo, no ne vjerujem da će mi to biti problem kada nađem angažman. Ja sam želio uzeti jednu veliku reprezentaciju poput Rusije ili SAD-a, no kažem vam, BiH je za mene također veliki izazov", zaključio je Rajevac.