Pola godine bez nastupa
54

Milošević: Treniram i čekam ponude, kraj karijere je kad ja odlučim

Piše: Dalibor Bošnjak
Semjon Milošević
Semjon Milošević
Semjon Milošević je glasio za jednog od najboljih stopera u Premijer ligi. Nosio je dres Modriče, Leotara, Zrinjskog, Posušja, Sarajeva, Slobode i Čelika. U inozemstvu je nastupao za Sutjesku iz Nikšića, Olimpik iz Bakua i Cracoviju. No, u posljednjih nekoliko mjeseci i propuštene prilike za odlazak u Švedsku, Semjon trenutno nema klub, ali i dalje vrijedno trenira i čeka nove ponude.

Miloševićevo odsustvo s terena je počelo odbijanjem nekoliko ponuda u inozemstvu, od kojih je najbolja bila iz Švedske. Od nogometa ne namjerava odustati, iako je razočaran situacijom u BiH.

"Već sam jednu polusezonu bez kluba. Imao sam nekoliko ponuda nakon napuštanja Leotara, najbolja je stigla iz švedskog Varbergsa, ali sam je odbio zbog porodičnih razloga. Zvali su i iz Albanije, ali htio sam ostati u BiH. Gradina je također bila zainteresovana u to vrijeme, ali sam i to odbio znajući da će imati problema. Nisam igrač koji će igrati podređenu ulogu. Ipak, i dalje namjeravam ostati ovdje. Previše sam se lomio vani i ne želim više u inozemstvo, iako je kod kuće najteže. Ovdje žele da ti slome vrat, a i neki sportski anonimusi i kompleksaši dolaze na pozicije, pa vedre i oblače, rekao je Milošević.

Iako nema kluba već pola godine, a ima 33 godine, nekadašnji ljubimac navijača Sarajeva konstantno trenira i čeka ponude za nastavak karijere.

"Nisam zapostavljao svoju formu. Vrijedno sam trenirao s jednom ekipom, a imam i privatnog trenera. Zaigrat ću kad dobijem zadovoljavajuću ponudu, samo tako. Iskreno, ne znam da li ću ponovo na teren, ali se ponašam kao da ću igrati još dugo. Vrijedno treniram i održavam se u formi. Jasno mi je da imam 33 godine, ali su rad i volja veoma bitni. Pogledajte samo najjače evropske lige. Znam da će doći vrijeme povlačenja i to ću i uraditi kad osjetim da trebam. Vidjet ćemo šta će biti", dodao je Milošević

Semjon prati dešavanja u BHT Premijer ligi, a što se tiče njene kvalitete, nema pozitivno mišljenje.

"Liga je svake godine sve slabija. Pad interesovanja je enorman, a čelnici klubova nikako da shvate da je nogomet samo igra i da samo interesovanje publike može biti mjera njihovom znanju i savjesnim namjerama. Publiku ne možete prevariti, oni sve osjete i vraćaju vam posjetom. Sve je politizirano, nemamo temelj ni sistem vrijednosti, traže se podobni, a ne sposobni i kvalifikovani ljudi i to je put ka konačnoj propasti društva pa i sporta u BiH", kritično je komentarisao Milošević.

Na pitanje o favoritima za osvajanje titule prvaka BiH, Milošević je izdvojio sarajevske vječite rivale.

"To su Željezničar i Sarajevo. Sarajevo je dosta dobro na svom terenu, ali imaju problema na gostujućem. Međutim, podatak da su osvojili 33 boda je dosta ohrabrujući i nadam se, kao navijač tog kluba, da će na kraju proći prvi kroz cilj. Moje je mišljenje da Sarajevu fali nekoliko kreativnih igrača, dok recimo Željo ima Jamaka, Zebu i Bekrića i tu može rotirati. Bit će to mrtva trka između ova dva kluba do samog kraja. Što se tiče nastupa u Evropi, ono što je već postalo tradicionalno je da Sarajevo svake sezone odigra solidno na eurosceni, ispali su, istina, od slabije Zete, ali su nam priredili sjajne nastupe protiv Levskog i upravo takvi mečevi su nešto što ipak daje nadu našem fudbalu", završio je Milošević.