Nogomet
145

Milomir Odović najavio dva pojačanja i otkrio šta nedostaje Željezničaru

Piše: D. B.
Milomir Odović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Milomir Odović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Igrači i stručni štab FK Željezničar nalaze se u Međugorju, gdje se pripremaju za proljetni dio prvenstva BiH. U razgovoru za portal Klix.ba trener Plavih Milomir Odović otkrio je svoje utiske o dosadašnjem dijelu priprema, prijateljskim utakmicama i ekipi.

"Zadovoljan sam, pripreme idu svojim tokom. Malo su uslovi otežavajući zbog vremenskih prilika, ali šta je tu je. Naši igrači su motivisani i željni rada, pristup je dobar, tako da sam zadovoljan dosadašnjim dijelom priprema", izjavio je Odović za portal Klix.ba.

On je zadovoljan kvalitetom igračkog kadra i prikazanom igrom u dvije odigrane utakmice protiv Širokog Brijega i splitskog Hajduka.

"Otprilike sam vidio ono što je bilo očekivano. U prvoj utakmici smo napravili dvije podjednake ekipe, tako da se protiv Širokog, koji je igrao sa osam prvotimaca, nije mogla očekivati prava slika. To je bio test pet dana poslije početka priprema i zadovoljan sam onim što sam vidio na toj utakmici od svoje ekipe. Protiv Hajduka je bilo nešto bolje, izveo sam ekipu koja je u tom trenutku bila najbolja, tako da ukupan dojam nije loš. Ipak, ima određenih problema, toga sam svjestan, ali pred nama je vrijeme i nadam se da ćemo nadoknaditi nedostatke", rekao je trener FK Željezničar.

Otkrio je slabe tačke tima iz Doline ćupova.

"Imamo problema sa započinjanjem napada iz zadnje linije. Generalno, protok lopte između linija također mora biti bolji. Osim toga, poprilično brzo idemo u završnicu, što uzrokuje prebrzo gubljenje lopte i trošenje u fazi odbrane. To su otprilike stvari koje moramo popraviti", istakao je Odović.

U dvije odigrane utakmice kapiten ekipe bio je Tomislav Tomić. Da li će on predvoditi Željezničar na terenu u proljetnom dijelu sezone, još uvijek nije odlučeno.

"Nisam još uvijek odlučio ko će biti kapiten. Naravno, sve ću uzeti u obzir i u jednoj homogenoj ekipi ne bi trebalo biti problema u vezi s tim. U principu, nama je cilj da napravimo tim, a ne da se oslanjamo na individualce. Svi će imati priliku da se dokažu, nikog neću sputavati, ali sve mora biti u funkciji timske igre", jasan je bio šef stručnog štaba FK Željezničar.

Ostanak Tomislava Tomića, Josipa Kvesića i Benjamina Čolića još uvijek nije siguran, ali je takav razvoj situacije veoma izvjestan. Osim toga, moguć je dolazak dva pojačanja.

"Stvar je jasna, želimo zadržati Tomića i Kvesića i smatram da smo na dobrom putu. Čolić ima ugovor, ali i dogovor da može otići ako nađe angažman. Mislim da je realno da ostane s nama. Što se tiče pojačanja, doveli smo Đelmića, a nije isključeno da dovedemo još dva pojačanja, po jedno za preostale dvije linije", kazao je Odović.

Nekoliko juniora se također nalazi na pripremama prvog tima u Međugorju.

"Talentovani su momci, ali treba razmisliti šta je najbolje za njih. Oni koji imaju ugovor s klubom, vjerovatno će igrati u svojim selekcijama i u svojoj ligi. Pokazali su potencijal", riječi su pedesetdevetogodišnjeg bh. nogometnog stručnjaka.

Danas će Plavi odigrati prijateljsku utakmicu protiv Sloge u Ljubuškom, koja počinje u 14 sati.

"Protiv Hajduka smo igrali praktično sa 14 igrača, a svi ostali će danas dobiti priliku kako bismo provjerili njihov kvalitet, jer su manje igrali u prethodne dvije utakmice", otkrio je Odović.

Ekipa će u Međugorju ostati do nedjelje.

"Ostajemo do nedjelje u Međugorju, pa se vraćamo Sarajevo, gdje ćemo definirati mini ciklus priprema u glavnom gradu BiH, kao i drugi dio priprema. Možda ćemo odigrati i jednu utakmicu u Sarajevu", rekao je trener Željezničara.

Za kraj je uporedio svoj novi tim sa ekipom Čelika koju je vodio u protekloj polusezoni.

"Željezničar je kvalitetniji od Čelika, što pokazuje tabela. Međutim, Čelik je mnogo kvalitetniji u odnosu na poziciju na kojoj se sad nalazi. Igrači Čelika su izuzetno motivisani i za četiri kola smo dostigli viši nivo i pomjerili se ka sredini tabele. Željezničar je u vrhu, ima kontinuitet i to treba zadržati", završio je Odović.