Nogomet
0

Miljenko Rak: Iza mene su četiri najteža dana u karijeri

FENA
Posljednjih dana jedna od najspominjanijih osoba iz stožera hrvatske nogometne reprezentacije je Miljenko Rak, stručnjak zadužen za fizičku pripremu hrvatskih nogometaša, a koji se našao na udaru javnosti i medija nakon utakmice s Austrijom. Međutim, nakon sjajnog nastupa "vatrenih" protiv Njemačke kritike su utihnule.

"Iza mene su četiri najteža dana u mojoj karijeri. Ni sa kim nisam razgovarao, samo s najužim dijelom obitelji. Isključio sam mobitel, prijatelji su me pokušali utješiti, no ništa nije pomoglo. Bilo mi je strašno teško, i meni i mojoj obitelji. Pritisak medija je bio vrlo velik, po mojem mišljenju neopravdan," kazao je u razgovoru za Hinu Miljenko Rak.

Ovaj ugledni stručnjak koji se fizičkom pripremom sportaša bavi od 1983. godine smatra kako je teško ocijeniti fizičko stanje momčadi nakon samo jedne utakmice.

"Teško je bilo nakon prve utakmice ocijeniti jesmo li mi dobri ili nismo. Tko zna što će još donijeti slijedeće utakmice. No ja sam siguran da je ova reprezentacija što se tiče nogometno tehničko-taktičkih treninga izvanredno pripremljena, a smatram kako smo i tjelesnu pripremu napravili na visokom nivou i da su dečki odlično pripremljeni. Mene jako smeta što ljudi donose tako važne sudove paušalno bez neke stvarne analize."

U hrvatskom stožeru su nakon utakmice s Austrijom načinili kompletnu analizu, pa tako i trkačkog dijela.

"Utakmica protiv Austrije je bila teška, neizvjesna i to iz više razloga. Ne bi o tome jer nisam nogometni trener, no energetski uopće nismo bili loši. Mi smo nakon utakmice obavili analizu, bili smo zadovoljni angažmanom, trkom i voljom igrača," dodao je.

Rak je u svojoj dugogodišnjoj karijeri surađivao sa Crvenom zvezdom kada je osvojila europski naslov prvaka, radio je i sa košarkašima Cibone, spremao je Ivu Majoli za Roland Garros, posljednjih godina radi s nogometašima Dinama, a posebno ističe suradnju s Linom Červarom i hrvatskim rukometašima koji su na OI u Ateni osvojili zlatnu medalju.

"Radio sam u puno projekata, a s Linom Červarom sam pripremao rukometaše za olimpijske igre na takav način što se tiče logistike i plana priprema kao što smo se pripremali za ovo europsko prvenstvo," kazao je Rak dodavši kako danas u Hrvatskoj postoji mnogo kvalitetnih stručnjaka za fizičku pripremu sportaša i da je njegov posao mogao obaviti i netko drugi vrlo kvalitetno.

Rak je naglasio kako je ključna stvar kod pripreme ove reprezentacije odlična selekcija igrača. S nekima je već radio u Dinamu, a s drugima se susreo na početku priprema.

"Ova selekcija igrača je odlična, danas nema slučaja u vrhunskom sportu. Svi dečki su radili 100 posto, svi su željeli doći na prvenstvo najbolje moguće fizički pripremljeni." dodao je.

Rak je još jednom pojasnio kako je koncipiran plan priprema.

"Mi smo se za EP pripremali mjesecima što se tiče programa. Prije početka samih priprema često sam se nalazio s članom stručnog stožera Nikolom Jurčevićem i mnogo smo razgovarali. Zatim smo plan priprema poslali Biliću na korekcije, pa se opet dogovarali što je dobro, a što treba mijenjati. Ozbiljno i odgovorno smo pristupili ovom projektu."

Rak je dodao kako se reprezentacija uoči početka priprema nalazila u vrlo složenoj situaciji, jer su neki igrači igrali malo, neki puno, dok su neki imali problema s ozljedama.

"Imali smo tri-četiri skupine i vagali smo što koji igrači mogu. Prvi treninzi su bili aerobni i obimni. Najviše su se temeljili na anaerobnoj fazi. Kasnije smo smo radili na specifičnostima, intenzitetu i vodili smo računa o individualnostima," pojasnio je na kraju razgovora.