Liga prvaka
0

Milanu samo bod u Minsku, Šahtar na rubu eliminacije

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Odigrane su dvije utakmice 4. kola nogometne Lige prvaka. U sklopu grupe G Zenit je u St. Peterburgu savladao Šahtar s 1-0, dok su u sklopu grupe H BATE i Milan remizirali u Minsku 1-1.

Zenit je na stadionu Petrovski zasluženo slavio protiv Šahtara, a njegova je pobjeda mogla biti i uvjerljivija da su napadači bili koncentriraniji pred golom Oleksandra Ribke. Jedini gol na susretu na kraju je pao u prvoj minuti sudijske nadoknade prvog dijela kada je zabio Nicolas Lombaerts glavom nakon ubacivanja Konstantina Zirjanova iz kornera.

Ovo je drugi poraz Šahtara koji je nakon četiri kola na tek dva osvojena boda i samim time na rubu ispadanja.

Milan je na gostovanju kod bjeloruskog prvaka od početka bio opasnija ekipa i bolju igru okrunio u 22. minuti kada je Zlatan Ibrahimović zabio svoj treći ovosezonski gol u Ligi prvaka. Prvo je Ibrahimović oduzeo loptu domaćinima na njihovoj polovici, a potom se sjurio u kazneni prostor gdje mu je lijepo asistirao Robinho. Švedski napadač potom je mirno malo iskosa s desne strane pronašao put do mreže udarcem u donji suprotni ugao.

Do kraja poluvremena "rossoneri" su imali veliku priliku za povećanje prednosti. Robinho se sjurio sam pred gol BATE-a nakon jedne kontre u 39. minuti, zaobišao je golmana Aleksandra Gutora, ali je njegov udarac malo iskosa s desne strane završio na golu.

Do izjednačenja je BATE došao nakon kontroverzno dosuđenog jedanaesterca. Artema Koncevoja tijelom je u kaznenom prostoru u trku gurno Ignazio Abate, a sudija Peter Rasmussen pokazao je na bijelu tačku. Siguran realizator bio je Renan Bressan.

Milan je do kraja nasrtao na gol Bjelorusa, ali nije uspio doći do pobjedničkog gola.

Liga prvaka, 4. kolo:

Grupa G:

Zenit - Šahtar 1-0 (Lombaerts 45+1) APOEL - Porto (kasnije)

Redoslijed: 1. Zenit 7, 2. APOEL 5 (-1), 3. Porto 4 (-1), 4. Šahtar 2.

Grupa H:

BATE Borisov - Milan 1-1 (Bressan 55 / Ibrahimović 22) Plzen - Barcelona (kasnije)

Redoslijed: 1. Milan 8, 2. Barcelona 7 (-1), 3. BATE Borisov 2, 4. Plzen 1 (-1).