Clattenburga nazvao majmunom
0

Mikelu tri utakmice suspenzije zbog suočavanja sa sudijom

Totalsport
Clattenburg sa Obi Mikelom (Foto: Arhiv/AFP)
Clattenburg sa Obi Mikelom (Foto: Arhiv/AFP)
Nigerijski nogometaš Chelseaja John Obi Mikel kažnjen je s tri utakmice suspenzije zbog svoje uloge u skandalu koji je izbio oko navodnog rasističkog vrijeđanja sudije Marka Clattenburga.

Podsjetimo, Clattenburg je optužen da je u premierligaškom susretu Chelseaja i Manchester Uniteda (2-3) igranog 28. oktobra igrača "bluza" Mikela nazvao "majmunom". Incident je privukao veliku medijsku pozornost i pokrenute su istrage. Najprije je Metropolitanska policija zbog nedostatka dokaza odbacila optužbe protiv ovog sudije, a potom je isto učinio i Engleski nogometni savez (FA).

Po završetku spomenute utakmice Chelseajev je vezni igrač upao u sudijsku svlačionicu i suočio se sa Clattenburgom oko navodnog rasističkog incidenta. Mikel je kasnije priznao da je pritom koristio "prijeteći i vrijeđajući riječnik", zbog čega je kažnjen i novčano sa 60.000 funti.

Istražna komisija FA-a ocijenila je da je u vrijeme incidenta Mikel iskreno vjerovao da ga je Clattenburg uvrijedio na rasnoj osnovi. Upravo je ta olakšavajuća okolnost spasila Nigerijca od dobivanja teže kazne.