Najavio proširenje LP i ukidanje EL
22

Michel Platini protiv rastrošnosti PSG-a i Manchester Cityja

Klix.ba
Michel Platini (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Michel Platini (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Michel Platini, predsjednik UEFA-e, izjavio je da ne odobrava rad klubova sa stranim investitorima, ali da po tom pitanju ništa ne može učiniti, a dodao je još da bi volio vidjeti Zinedina Zidana kao trenera reprezentacije Francuske.

PredsjedniK UEFA-e Michel Platini priznao je kako mu se ne sviđa količina novca koju su Manchester City i PSG potrošili proteklih godina, u kontekstu da su previše bili rastrošni.

Obje ekipe su, dolaskom arapskih milijardera kao vlasnika timova, na uzlaznoj finansijskoj putanji, a Francuz ističe da on ne odobrava strana ulaganja u klubove, ali je priznao da to ne može zaustaviti.

"Ja nisam naklonjen globalizaciji, ali zakonski ja protiv toga ne mogu ništa učiniti", izjavio je Platini za Oust France, te dodao:

"Ne mogu sebi dopustiti, u slobodnom svijetu, pitanja o porijeklu vlasništva klubova. Ja ne volim što klubovi odlaze u ruke stranaca i što se finansiranju njihovim sredstvima, zato, za mene, identitet kluba predstavljaju regija i navijači tog kluba", zaključio je Platini.

Platini je još u izjavi za medije istakao kako bi volio vidjeti Zinedina Zidana kao trenera nacionalnog tima Francuske, te smatra da bi mu ta pozicija odgovarala.

"Neko ko ima auru kao Zidane, može biti odličan trener. Jednog dana, ako predsjednik Francuske fudbalske federacije odluči da je on taj, uz dobre igrače, Zidane će biti dobar trener Francuske", riječi su čelnog čovjeka UEFA-e Michela Platinija.

Platini je dodao i to kako će 2014. godine odlučiti o povećanju broja klubova u Ligi prvaka na 64 i ukidanju Evropske lige.