Predsjednik UEFA-e u Sarajevu
24

Michel Platini: Pomozite sebi i mi ćemo vam pomoći

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Michel Platini (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Delegacija Evropske nogometne asocijacije (UEFA) na čelu sa predsjednikom Michelom Platinijem boravi u Sarajevu gdje su se danas susreli sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom te članovima Komiteta za normalizaciju BiH. Platini je kazao kako je UEFA spremna pomoći ukoliko BiH iskaže spremnost za saradnju.

Platini je kazao kako FIFA i UEFA nisu bile zadovoljne stvarima koje su se dešavale u bh. nogometu zbog čega je uspostavljen Komitet za normalizaciju čiji su članovi bivši igrači kojima se čelni čovjek UEFA-e divio i protiv kojih je igrao.

"Dvije godije kasnije, lično sam došao da im se zahvalim za izuzetne stvari koje su uradili. To je ono što sam rekao danas predsjedavajućem VM, i vlada BiH treba da pomaže Savezu. Komitet za normalizaciju je bila izuzetna stvar bh. nogomet i oni su Nogometni savez BiH vratili tamo gdje treba da bude, a bio je pred nestajanjem", kazao je Platini.

Čelni čovjek evropskog nogmeta naglasio je da će UEFA novčano pomoći našem Nogometnog savezu ukoliko se pokaže interes za to, ali je naglasio da prvo sami sebi moramo pomoći. Platini je također govorio i o sve češćoj pojavi namještanja utakmica u svijetu nogometa.

"To je ozbiljan problem, ali ja vjerujem u nogomet. Nogometaši rade svoj dio posla i vjerujem u pravosudne organe da će i oni to uraditi za najbolji mogući način. Zvanična politika UEFA-e je nulta tolerancija za namještanje utakmice", kazao je Platini.

Na pitanje novinara šta će biti sa Nogometnim savezom BiH nakon odlaska Komiteta za normalizaciju, Platini je kazao kako se nada dobrom poslu i poštivanju Statuta koji je u potpunosti sa pravilima FIFA-e i UEFA-e.

Platini je nagasio kako posao UEFA-e nije da se bavi internim problemom organizacije nogometnog saveza jedne zemlje. Bio je ovo njegov odgovor na sve češće izgrede navijača na terenima u Premijer ligi BiH.

Sutra u Sarajevu počinje višednevni sastanak o fair playju i socijalnoj odgovornosti pod okriljem UEFA-e.