Nogomet
0

Michel Platini počeo žalbeni postupak pred Arbitražnim sudom za sport

Anadolija
Michel Platini (Foto: EPA)
Michel Platini (Foto: EPA)
Michel Platini, bivši predsjednik Evrospke fudbalske federacije (UEFA), počeo je žalbeni postupak pred Arbitražnim sudom za sport (CAS). Platini se žalio na odluku Etičkog komiteta Svjetske fudbalske federacije (FIFA) da ga suspenduje na šest godina zbog „nelojalne uplate“ od dva miliona švajcarskih franaka koju je odobrio Sepp Blatter.

Očekuje se da će ročište, koje je počelo rano jutros, trajati oko osam sati. Presuda bi mogla biti donesena početkom sljedeće sedmice, uoči Kongresa UEFA koji će se u utorak održati u Budimpešti.

"Nadam se da ćemo odluku donijeti početkom naredne sedmice, možda malo kasnije. Tribunal CAS-a će se prilagoditi strankama", rekao je Matthieu Reeb, generalni sekretar suda u Lozani.

Tročlana CAS-ova komisija sudiće ponovo o Platinijevom slučaju i ima ovlasti da izrekne doživotnu zabranu zbog korupcije.

Ranije su Etički komitet i Žalbeni odbor FIFA-e utvrdili da nije riječ o mitu i da je Platini kriv za optužbe koje uključuju sukob interesa i nelojalnost FIFA-i.

Bivši predsjednik FIFA Blatter trebao bi prisustvovati današnjem ročištu da svjedoči u novčanoj uplati bez ugovora na Platinijev račun koja je obavljena 2011. godine. U ranijim izjavama Blatter je tvrdio da je Platiniju novac uplaćen za posao njegovog savjetnika koji je obavlja od 1999. do 2002. godine. Zbog spomenute isplate obojica su suspendovana od FIFA-e na po šest godina.

Žalbeni postupak Blattera na njegovu šestogodišnju zabranu CAS-ova posebna sudijska komisija održaće kasnije, a datum još uvijek nije određen.