Manchester United
0

Michael Owen spreman za povratak

Totalsport
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Michael Owen oporavio se od povrede prepona puno brže od prve najave od tri sedmice pauze, a izjavom da je "Manchester United vjerovatno najbolji klub na svijetu" zacijelo će naljutiti navijače svog bivšeg kluba Liverpoola.

Owen je nogometno ime stekao na Anfieldu na koji se vraća 25. oktobra, ovog puta kao igrač Manchester Uniteda. Owen je u Liverpoolu igrao do 2004. godine, kada je prešao u madridski Real. U "kraljevskom klubu" je odigrao samo jednu sezonu, u Newcastleu četiri, a u minulom ljetnom prijelaznom roku je potpisao za Manchester United.

Nije još zabio niti jedan gol u tri utakmice kada je bio u početnoj postavi, ali je dva puta poentirao kao zamjena, a naročito je bio važan njegov gol u šestoj minuti sudijske nadoknade protiv gradskog rivala Cityja za pobjedu Uniteda 4-3.

Prošle sedmice u susretu Lige prvaka protiv Wolfsburga, nakon samo dvadeset minuta utakmice, zadobio je povredu prepona, zbog čega je morao iz igre. Menadžer "crvenih vragova" Alex Ferguson najavljivao je da će Owen pauzirati oko tri sedmice, međutim, omaleni 29-godišnji napadač već se vratio treninzima.

  • Što si stariji i iskusniji, više naučiš o svom tijelu. Prije nekoliko godina bih vjerovatno nastavio utakmicu, te navukao povredu zbog koje bi morao pauzirati mjesecima, ili barem sedmicama. Osjetio sam protiv Wolfsburga da nešto nije u redu i odmah zatražio izlazak iz igre. Da sam nastavio ili odradio još jedan sprint, vjerojatno bi mi otišle prepone. No, napustio sam igru prije toga, pa sam ovako pauzirao tri ili četiri dana umjesto isto toliko sedmica. To je iskustvo – pohvalio je sam sebe Owen.

Pohvalio je i svoj novi klub:

  • Fantastično je raditi sa Sir Alexom. Manchester United je sredina koja vam nudi baš sve što biste očekivali od jednog vrhunskog kluba, vjerovatno najvećeg na svijetu. Od dresova do djevojaka koje rade u klupskoj kantini. Naravno, i menadžera. Sve je prva klasa – kaže Owen.

Nakon ove izjave, bit će posebno zanimljivo vidjeti kako će Owena prihvatiti navijači Liverpoola, kada će United gostovati na Anfieldu 25. oktobra.

Inače, Owen, koji je za englesku reprezentaciju odigrao 89 utakmica i zabio 40 golova, poručuje da se nije odrekao ambicija za nastup na Svjetskom prvenstvu sljedeće godine.

  • To je najveći cilj svakom engleskom nogometašu, biti u ekipi za Mundijal. Srećom, do sljedećeg ljeta ima još vremena, nadam se da ću u sljedećih šest ili sedam mjeseci svojim igrama uspjeti izboriti poziv selektora Fabija Capella – zaključio je Owen.