Nogomet
1

Mesut Özil: Niko nije vrijedan 50 miliona eura, pa ni ja

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Igrač Arsenala Mesut Özil smatra kako bi nogomet mogao izgubiti na ugledu s obzirom na ogromne sume novca kojima evropski klubovi kupuju i plaćaju fudbalere.

Njemački reprezentativac priznao je kako se ne osjeća vrijednim onoliko koliko je Arsenalu platio Real Madridu za njegove usluge.

26-godišnji nogometaš postao je najskuplji njemački nogometas svih vremena, kada je Arsenal platio Real Madridu sumu od 50 miliona eura, kako bi Nijemca doveo na Emirates.

"Niko na svijetu nije vrijedan toliki novac. Moramo biti pažljivi kako sport koji volimo ne bi izgubio kredibilitet, a pozitivan utjecaj koji ima na mlađe naraštaje", naglasio je Özil za goal.com.

U posljednje vrijeme svjedoci smo velikog rasipništva evropskih klubova kada je u pitanju novac za transfere igrača.

Najnoviji takav slučaj jeste prelazak Kevina De Bruynea iz Wolfsburga u Manchester City. Naime, engleski klub je Vukovima za usluge Belgijanca platio čak 80 miliona eura.

80 miliona eura, koliko je City platio za De Bruynea, bio je najskuplji transfer u 2015. godini (Foto: EPA)
80 miliona eura, koliko je City platio za De Bruynea, bio je najskuplji transfer u 2015. godini (Foto: EPA)

I generalni direktor Bayern Minhena, Karl-Heinz Rummenige nedavno je upozorio na eksploziju visina transfera, te dodao kako pretpostavlja da će neko od klubova engleske Premijer lige narednog ljeta "najvjerovatnije investirati više od 100 miliona eura za samo jednog igrača".