Nogomet
76

Messijevih 400 minuta bez gola u El Clasicu, Ronaldo dao četiri gola u posljednjih pet derbija

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Naredne subote od 16:15 sati Barcelona će na svom stadionu Camp Nou ugostiti Real Madrid. Od ljeta 2009. godine glavne zvijezde El Clasica su Leo Messi i Cristiano Ronaldo. Računajući okršaje u posljednje tri sezone, dva najbolja igrača svijeta sa potpuno različitim brojkama dočekuju ovaj derbi.

Messi je u karijeri ukupno 32 puta igrao protiv Real Madrida i ostvario je 15 pobjeda te 10 poraza. Galacticosima je zabio 21 pogodak, ali posmatrajući samo posljednjih pet mečeva, Messi je bez pogotka u El Clasicu.

Posljednji gol protiv Reala postigao je 23. marta 2014. godine kada je Barcelona pod vodstvo Tate Martina slavila u gostima sa 4:3, a Messi je upisao hat-trick.

U istoj sezoni 2013/14. Barca i Real su se sastali u finalu Kupa Kralja, a slavio je Real rezultatom 2:1. Messi se tada nije upisao u strijelce. Nakon toga klubovi su se četiri puta sastali u prvenstvu i slavili su po dva puta. Messi je u tim mečevima odigrao 304 minute i nije postigao gol.

Saberemo li sve minute bez postignutog pogotka doći ćemo do brojke od 400 minuta u kojima Messi nije upisao gol protiv Reala.

Argentinac je u ovoj sezoni nastupio u 16 mečeva za Barcu u svim takmičenjima i postigao je 19 golova, a uzmemo li u obzir samo La Ligu, Messi je u 10 mečeva postigao devet golova.

Na drugoj strani, Ronaldo je u dresu Reala skupio 25 utakmica protiv Barcelone pri čemu je upisao sedam pobjeda i 12 poraza. Kao igrač Reala protiv Barcelone se 16 puta upisao u strijelce.

Portugalac je u posljednjih pet okršaja protiv Barcelone - svih pet u ligi, jer je u finalu Kupa Kralja 2014. godine bio povrijeđen - postigao četiri gola, ali je u tim mečevima tri pobjede upisala Barca, a Real dvije.

Podatak koji je posebno interesantan kada je u pitanju Ronaldo jeste taj da je on u 12 mečeva protiv Barcelone na stadionu Camp Nou u dresu Reala postigao 10 golova.

Ronaldo u ovoj sezoni ima učinak od 12 golova u 15 utakmica za Real u svim takmičenjima, a učinak u La Ligi iznosi 10 golova u 10 utakmica.

Real Madrid ovaj derbi dočekuje kao prvoplasirana ekipa tabele sa 33 boda, dok je Barcelona na drugom mjestu sa šest bodova manje. Bitno je naglasiti da Real, računajući sva takmičenja, u ovoj sezoni još uvijek ne zna za poraz.