Intervju za The Sun
13

Messi: Volim engleski nogomet, ali vidim se samo u Barceloni

Totalsport
Lionel Messi (Foto: AFP)
Lionel Messi (Foto: AFP)
"Nikada nisam razmišljao o životu izvan Barcelone. Moje srce pripada tom klubu", izjavio je najbolji nogometaš svijeta Lionel Messi u intervjuu za engleski tabloid The Sun.

"Ne mogu zamisliti da bi mogao osvanuti dan u kojem bih poželio otići iz Barcelone. Od prvog dana kada sam stigao u taj klub, moja je namjera bila ostati u njemu zauvijek. Ništa me nikad nije natjeralo da promijenim mišljenje ili raspoloženje", ponovio je Argentinac priču koju je već toliko puta ispričao.

"Znam da u nogometu nikada ne znate što vam donosi budućnost. No, ako bi se mene pitalo, samo mene, bio bih sretan kada bi mogao igrati u Barceloni do kraja karijere".

Istaknuo je Messi kako je veliki zaljubljenik u engleski nogomet, koji često gleda na televiziji, kada mu to obveze dopuštaju.

"Premierliga je vrlo uzbudljivo natjecanje, koje volim gledati na televiziji. Nogomet u Premiershipu je kompetitivan i nevjerovatno brz. Igrači igraju sa srcem, s puno emocija, duha i odlučnosti. Navijači su veliki entuzijasti za nogomet, vrlo su strastveni, ali i korektni. Znam iz vlastitih iskustava igranja protiv engleskih klubova koliko njihovi navijači cijene dobar nogomet i talent. Engleske momčadi su tvrde, snažne, fizički iznimno spremne, ali kada utakmica završi, one su skromne, poštene i pristojne čak i u porazu".

"Svejedno, ne mogu zamisliti dan u kojem bih došao u Englesku igrati nogomet. Zapravo mi je nespojivo zamisliti sebe u bilo kojem drugom klubu osim Barcelone, tako da o dolasku u Englesku nikad nisam ni razmišljao".

U subotnjoj pobjedi u gostima kod Levantea zabio je oba gola za aktualne španske, europske i svjetske prvake. Ukupno je zabio 63 gola ove sezone u svim natjecanjima, čime je dostigao učinak Dixieja Deana iz Evertona u sezoni 1927/28.

Mađar Ferenc Deak je u Ferencvarosu u sezoni 1948/49 zabio 66 golova u svim natjecanjima, jednaki je učinak imao i legenadrni Brazilac Pele u Santosu 1958. godine, a glasoviti njemački ''bombarder'' Gerd Müller je apsolutni rekorder sa 67 pogodaka u dresu minhenskog Bayerna iz sezone 1972/73. Messi ih sve može dostići i prestići ove sezone. Vjerojatno i hoće...

"Golovi su važni jedino ako vode ka uspjesima momčadi. U protivnom ne znače ništa. Puno više me zanimaju kolektivni nego individualni uspjesi, rekordi i trofeji. Zabijam puno golova jer igram s izvanrednim suigračima, istinski talentiranim nogometašima. Bez njih ne bi bilo toliko mojih pogodaka. Dakako, ponosan sam na sve uspjehe i ostvarenja s Barcelonom, ali moj učinak u toj priči nije nešto o čemu razmišljam svaki dan".

"Držim da je vrijeme kada trebate početi razmišljati o vlastitim ostvarenjima onaj trenutak kada završite karijeru, ne prije toga. Možda ću se tog dana moći osvrnuti na karijeru s velikim uspomenama. U međuvremenu se koncentriram samo na igru i želim biti uspješan".

Najavio je trostruki osvajač Zlatne lopte protekle tri godine i polufinalne oglede protiv Chelseaja u Ligi prvaka. Prvi je na redu u srijedu na Stamford Bridgeu.

"U nokaut-fazi nema lakih protivnika. Naši suparnici su vlastitom zaslugom stigli do polufinala. Tu nema ni najmanje prostora za naše eventualno samozadovoljstvo. Budući da svi Barcelonu već vide u finalu, Chelsea na neki način može igrati bez pritiska ili velikih očekivanja. No, to je momčad s vrlo bogatim iskustvom, koju ćemo tretirati s najvećim poštovanjem. Naše su međusobne utakmice u prošlosti bile vrlo guste", zaključio je Argentinac.