Nogomet
70

Messi ugasio sve nade na Emiratesu: Barcelona kaznila Arsenal

Piše: O. T.
Foto: AFP
Foto: AFP
Protiv Barcelone ne smijete propuštati prilike, jer kazna će doći. To je na svojoj koži najbolje okusio Arsenal u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u kojoj je Barcelona na Emiratesu s dva gola Lea Messija slavila sa 2:0.

Impresivni trio Messi, Neymar i Suarez prije ovog meča imali su 91 postignut gol u svim takmičenjima u ovoj sezoni, dok je cijeli tim Arsenala postigao 61 gol. Barcelona je stigla i sa fenomenalnim klupskim rekordom od 32 uzastopne utakmice bez poraza u kojima su slavili 26 puta i ukupno postigli 98 golova.

Pored toga, posljednjih sedam sudara ova dva tima donijela su 27 golova (3,86 po meču) i očekivao se spektatkl. I naravno, čekalo se da Messi konačno savlada Cecha koji je u šest utakmica protiv Argentinca sačuvao mrežu.

Sasvim očekivano, Barcelona je odmah uzela kontrolu nad terenom i gradila posjed lopte, dok je Arsenal strpljivo čekao svoju šansu. Jako disciplinovana igra Topnika koji su se branili u formaciji 4-4-2 nije dopuštala impresivnom napadu Barcelone da na muke stavlja Petra Cecha.

Prva velika prilika pripala je Arsenalu u sedmoj minuti kada je Ramsey loše zahvatio povratnu loptu u šesnaestercu gostiju. Odlični Arsenal imao je još bolju šansu, a glavni akter bio je Oxlade-Chamberlein koji je sa osam metara propustio matirati Ter Stegena dok je ovaj ležao na zemlji.

Barcelona nije uspijevala "otključati" veoma dobro postavljeni Arsenal sve do 45. minute kada je Suarez izašao jedan na jedan sa Cechom, ali nije uspio završiti akciju. Minutu kasnije nakon centaršuta Dani Alvesa najbolju priliku za Barcu u prvom poluvremenu imao je Suarez kada je glavom sa nekih pet metara šutirao pored gola.

A onda je uslijedilo fantastično drugo poluvrijeme. Odmah na startu Neymar je bio u situaciji da dovede goste u vodstvo, ali ispriječio se Cech.

Naredna šansa pripala je Arsenalu kada je u 60. minuti Ozil tražio Girouda u kaznenom prostoru, ali je u ključnom momentu intervenisao Mascherano. Nedugo nakon toga Giroud je ponovo bio u prilici, ovog puta je šutirao glavom, ali nije savladao Ter Stegena.

Uzbuđenja nisu stala nakon toga. Sanchez je u 66. minuti bio u odličnoj poziciji da ugrozi Ter Stegena, ali je Iniesta izblokirao udarac, a onda Ramsey jako loše šutirao. Odmah na drugoj strani Mertercascker blokira udarac Messija i spašava svoj tim.

Arsenal u 68. minuti ponovo dolazi do prilike da ozbiljno zaprijeti i ponovo je Giroud imao loptu. Ipak, Francuz je loše reagovao i tražeći Walcotta upropastio je odličan napad svog tima. Toliko propuštenih prilika protiv Barcelone sebi niko ne smije dozvoliti, jer kazna dođe vrlo lako.

U 71. minuti uslijedila je kontra gostiju koju su završili - očekivano - Neymar, Suarez i Messi, a strijelac je bio Argentinac koji je tako nakon 10 sati i 11 minuta igre protiv Cecha konačno uspio savladati češkog golmana.

Šest minuta kasnije Suarez je imao priliku da udvostruči vodstvo, ali je pogodio stativu Cechovog gola.

NIje Barceloni trebalo dugo da dođe do nove prilike za drugi gol. Rezervista Flamini je prvim svojim potezom na utakmici napravio penal nad Messijem što je ovaj pretvorio u Barcinih 2:0. U 85. minuti Pique je dobio žuti karton i zbog toga će propustiti uzvrat.

Do kraja meča rezultat se nije mijenjao i uzvrat će biti vjerovatno čista formalnost. Arsenal je osjetio šta znači propustiti ukazane prilike protiv Barcelone, jer prvo poluvrijeme u kojem su Topnici pružili jako dobar otpor moralo je donijeti i gol domaćem timu, a slično je bilo i do prvog gola Messija.

Arsenal: Čech, Bellerin, Mertesacker, Koscielny, Monreal, Coquelin (od 82. minute Flamini), Ramsey, Oxlade-Chamberlain (od 50. minute Walcott), Özil, Alexis, Giroud (od 72. minute Welbeck)

Barcelona: Ter Stegen, Alves, Piqué, Mascherano, Alba, Busquets, Rakitic, Iniesta, Neymar, Suárez, Messi