U 2012. godini 71 gol
239

Messi srušio vlastiti rekord, napada Peleov

Totalsport
Lionel Messi
Lionel Messi
U kalendarskoj 2012. godini Leo Messi zabio je 71 gol, jedan više nego u cijeloj 2010. godini. Treba napomenuti da su do kraja godine još gotovo puna dva i po mjeseca.

Davne 1959. godine veliki je Brazilac Pele od prvog januara do 31. decembra postigao 75 golova: 66 za Santos i devet za brazilsku reprezentaciju.

Messi je 71 dosadašnji u sezoni rasporedio s 59 postignutih za Barcelonu i 12 za argentinsku reprezentaciju. Do kraja sezone ima sasvim dovoljno vremena prestići rekord prestižnog nogometaša.

Ove je sezone Argentinac već postigao 15 golova, pri čemu 11 u prvenstvu. Uz hat-trick protiv Deportiva u La Coruni pri subotnjoj 5-4 pobjedi, četiri je puta zabio po dva pogotka na utakmici Real Sociedadu, Osasuni, Getafeu i Real Madridu.

Iako je trener Tito Vilanova razmatrao opciju da ga u La Coruni odmori barem dio utakmice, nakon što je doputovao iz Južne Amerike gdje je nastupao za Argentinu, najbolji je svjetski nogometaš sam insistirao da nastupi i ponovo bio briljantan.

Cesc Fabregas, koji je u subotu sjajno odigrao asistiravši saigračima za tri gola, od čega dvaput Messiju, izjavio je da je Messi igrač s druge planete.

Nakon utakmice i slijetanja u Barcelonu Messi je otišao u bolnicu biti pri ruci zaručnici koju je očekivao porod. Zasad još nema vijesti da je Argentinac postao otac.