A tek su mu 24 godine
0

Messi prestigao Maradonu, Ronalda, Bobbyja Charltona...

Sarajevo-x.com
Messi je osvojio 17 titula do sada
Messi je osvojio 17 titula do sada
Argentinac je sinoćnjim golovima protiv Viktorije Plzen prestigao mnoge legende kada je riječ o broju postignutih golova. Ove sezone može prestići i Thierryja Henryja i Johana Cruyffa.

Messi je do sada postigao 202 gola u zvaničnim utakmicama za Katalonce. Sa samo 24 godine dao je više golova nego, recimo, Diego Maradona, Ronaldo, George Best i Bobby Charlton.

U osam sezona, koliko igra za tim Blaugrane, Messi je dao 132 gola u Primeri, 17 u Kupu Kralja, 42 u Ligi prvaka, osam u Superkupu Španije, jedan u Superkupu Evrope i dva na Svjetskom klupskom prvenstvu. Ovom cifrom, Messi je iza sebe ostavio igrače koji više nisu aktivni, a koji se nalaze na FIFA-inoj listi najboljih.

Recimo, Maradona je od sezone 1977/78. pa do 1984/85. postigao 196 golova. Ronaldo Nazario da Lima je u svojih prvih osam sezona igranja postigao 153 gola igrajući za PSV Eindhoven, Barcelonu i milanski Inter.

U Engleskoj postoje dva igrača koji su ušli u nogometne anale. To su Sir Bobby Charlton i George Best. Obojica su igrali u Manchester Unitedu i, gledajući godine i broj odigranih sezona, imali su slabiji učinak od čarobnjaka iz Rosaria.

Bobby Charlton postigao je 133 gola od sezone 1956/57. i 1963/64., dok je George Best dao 179 golova u 11 godina koliko je igrao za United. Ispred sebe ima Arsenalovu legendu, Thierryja Henryja koji je u osam sezona u dresu Topnika postigao 226 golova. Ispred Messija je i legendarni Holanđanin Johan Cruyff koji je u dresu Ajaxa postigao 229 golova.

Vrlo je moguće da će Argentinac prestići Henryja i Cruyffa do kraja sezone. Međutim, ono što se za sada čini nemoguće dostići jesu cifre koje imaju Alfredo di Stefano i Pele.

Osim što pomjera granice kao neviđeni golgeter, Messi se može pohvaliti i još jendim rekodrom. Naime, on je jedini nogometaš koji je osvojio 17 titula sa 24 godine. Argentinac iza sebe ima pet trofeja prvaka španske lige, jedan trofej Kupa Kralja, tri titule Lige prvaka, dva osvojena Superkupa Evrope, pet trofeja Superkupa Španije i jedno Svjetsko klupsko prvenstvo.