Nogomet
14

Messi jubilej obilježio pogotkom: Barcelona pobijedila Betis i vratila se na vrh tabele

Piše: Edin Isanović
Foto: EPA
Foto: EPA
Odigrane su tri utakmice 17. kola Primere, a postignuti su sljedeći rezultati: Barcelona – Real Betis 4:0, Celta – Athletic Bilbao 0:1 i Getafe – Deportivo La Coruna 0:0.

Barcelona je ugostila Betis s namjerom da osvoji kompletan plijen i da se poravna sa Atletico Madridom na tabeli. Stoga su domaći igrali ofanzivno. U ovom meču Lionel Messi je upisao 500. nastup za katalonski klub.

Igrao se 24. minut kada je upravo Messi šutirao iz slobodnjaka. No, nije bio precizan. Dvije minute poslije glavom je pokušao Neymar, ali je čuvar mreže gostiju bio dobro postavljen. Messi je minut poslije dobio jedan nezgodan udarac, ali je nastavio da igra.

Inicijativa se isplatila u 29. minuti kada je dosuđen jedanaesterac za domaće. Šutirao je Neymar koji je pogodio prečku. Ipak, u nastavku akcije autogol postiže Westermann. Gol je dodatno motivisao domaće. Tako Messi u svom jubilarnom nastupu postiže pogodak za 2:0, a ukupno 425 u dresu Barcelone. Asistenciju je upisao Neymar. Prvi dio završen je sigurnim vodstvom domaćih. Na otvaranju drugog poluvremena Luis Suarez pogađa za 3:0.

Kataolnci su u nastavku utakmice dominirali, pogodili su i dvije prečke. Suarez u 83. minuti pogađa za 4:0. Barcelona se novim trijumfom poravnala na tabeli sa Atletico Madridom, ali je zbog bolje gol razlike preuzela lidersku poziciju.

Celta i Athletic Bilbao odigrali su prvo poluvrijeme za zaborav. Neatraktivna utakmica bez pravih prilika. Gosti su u drugom dijelu krenuli dosta ofanzivnije. Tako je u 57. minuti Raul Garcia pogodio prečku. U 71. minuti Athletic Bilbao dolazi u vodstvo. Garcia sjajno asistira za Aduriza koji pogađa za 0:1. Do kraja se rezultat nije mijenjao. Izuzetno vrijedan pobjeda gostiju iz Bilbaoa.

Prvih 45 minuta na meču Getafe – Deportivo La Coruna okončano je nepopularnim rezultatom 0:0. U 63. minuti domaći stvaraju sjajnu priliku preko Rodrigueza. Ipak, šutirao je tačno u golamana gostiju iz neposredne blizine. Dvije minute poslije i Sarabia puca pored stative gostiju. Nakon 90 minuta ige semafor je pokazivao početnih 0:0.