Pred dodjelu Zlatne lopte
59

Messi i Ronaldo: Između nas dvojice nema rivalstva

Totalsport
Ronaldo, Iniesta i Messi na konferenciji za medije pred dodjelu Zlatne lopte (Foto: AFP)
Ronaldo, Iniesta i Messi na konferenciji za medije pred dodjelu Zlatne lopte (Foto: AFP)
Barcelonin nogometni genijalac Lionel Messi je još jednom ponovio da ga ne zanimaju lični rekordi, nego uspjeh tima.

Argentinac je jedan od trojice kandidata (uz Cristiana Ronalda i Andresa Iniestu) za Zlatnu loptu, nagradu najboljem svjetskom nogometašu koja će biti dodijeljena večeras u Zürichu.

Uoči svečanosti, Messi je gostovao na konferenciji za novinare na kojoj mu je postavljeno pitanje je li mu 2012. bila najbolja godina u karijeri. Podsjetimo, 25-godišnji napadač je u prošloj godini postigao nevjerovatan 91 pogodak za klub i reprezentaciju.

"Nisam siguran je li mi 2012. bila najbolja godina u karijeri. Iskreno, ne zanimaju me lični rekordi, već uspjeh tima. Moj cilj je napredovati kroz tim što je, naravno, lakše kad se pobjeđuje", rekao je Messi.

Ustvrdio je da ne postoji rivalstvo s prvom zvijezdom Real Madrida Cristianom Ronaldom.

"Cristiano i ja se ne takmičimo jedan protiv drugog. Jednostavno igramo nogomet i želimo osvojiti naslove sa svojim timovima. Moja je želja igrati što je bolje moguće i rasti s ekipom, to je sve", kazao je Messi.

U sličnom je tonu govorio i Ronaldo.

"Nisam frustriran zbog Messija. On radi posao za svoju ekipu, kao i ja za svoju. Što se mene tiče, ne osjećam rivalstvo. Obojica želimo pobjeđivati i to je sve", poručio je Portugalac, dodavši kako ga eventualni izostanak Zlatne lopte neće uzrujati.

"Moja savjest je čista, ova nagrada nije kraj života. Život ide dalje, a iz svake lekcije moramo učiti. Osvoji li nagradu neko drugi, to je u redu, a ja ću ostati isti čovjek kao i dosad", istaknuo je Portugalac.

Dobio je Ronaldo pitanje i o rasizmu s kojim je nogomet krenuo u sve žešću borbu.

"Rasizma u nogometu ne smije biti. FIFA i UEFA stalno govore protiv rasizma i nije mi jasno zašto je on još uvijek prisutan. Nije to dobro ni za navijače, ni za bilo koga drugoga. Trebali bismo živjeti u miru", zaključio je napadač Real Madrida.