Inovativna tehnologija iz Adidasa
0

Messi će na Bernabeu istrčati u novim "pametnim" kopačkama

Sarajevo-x.com
Trostruki osvajač Zlatne lopte Lionel Messi će u večerašnjem susretu protiv Real Madrida nositi nove Adidasove F50 kopačke u koje su ugrađeni miCoach mikročipovi.
Crvenoplave kopačke F50 u kojima će Messi večeras istrčati na Santiago Bernabeu
Crvenoplave kopačke F50 u kojima će Messi večeras istrčati na Santiago Bernabeu
Argentinac Lionel Messi već je igrao u "zlatnim" kopačkama koje je Adidas specijalno napravio i dizajnirao povodom njegovog proglašenja najboljim nogometašem na planeti. Večeras će napadač Blaugrane istrčati u istom modelu F50, ali drugačijih boja. Ovaj put, umjesto zlatne, kopačke će biti crveno-plave, što su i zaštitne boje katalonskog tima.

U svijetu nogometa, kopačke iz serije F50 preoznatljive su kao inovativne i vrhunske kvalitete. Njihova težina je samo 165 grama. U kopačke su ugrađeni miCoach mikročipovi koji bilježe sve relevantne pokazatelje kao što su trenutna, prosječna i maksimalna brzina, broj sprintova, broj dodira lopte i udaraca te pređena udaljenost.

Osim Messija, kopačke iz iste serije, ali drugačijeg dizajna nosit će i Karim Benzema i Fabio Coentrao u Real Madridu.

Na ovim crveno-plavim kopačkama ugravirano je i "Fifa Ballon d'Or Player of the Year". Za Messija, večerašnja utakmica bit će 300. u dresu Blaugrane.

Adidasove kopačke namijenjene najboljem nogometašu svijeta
Adidasove kopačke namijenjene najboljem nogometašu svijeta
Prvi je put u službenoj utakmici tada 17-godišnji Messi za Barcelonu nastupio u gradskom derbiju protiv Espanyola, 16. oktobra 2004. godine, a priliku mu je pružio holandski trener Frank Rijkaard.

Do danas je argentinski čarobnjak sakupio 299 službenih nastupa za aktuelnog evropskog prvaka i ostvario doista nevjerovatan učinak od 213 pogodaka i 88 asistencija.

Ukoliko večeras savlada golmana Madriđana Ikera Casillasa u prvoj utakmici četvrtfinala Kupa kralja, Messi će se izjednačiti sa Cesarom kao najbolji strijelac Barcelone u utakmicama protiv Reala.

Cesar je u susretima El Clasica bio strijelac 14 golova dok Messi trenutno ima gol manje. Argentinac Alfredo di Stefano, sadašnji počasni predjesnik Real Madrida, prvi je strijelac u derbijima sa 18 postignutih golova.