Johan Cruyff
0

"Messi bi mogao biti među najvećima, za Ronalda nisam siguran"

Totalsport
Johan Cruyff (Foto: Reuters)
Johan Cruyff (Foto: Reuters)
Barcelonin napadač Lionel Messi na putu je da postane jedan od najboljih nogometaša svih vremena. Realov Cristiano Ronaldo možda mu se tu i neće pridružiti, smatra Johan Cruyff.

Proslavljeni holandski nogometaš i trener dao je svoj sud o dvojici igrača koji u mnogim debatama uživaju status trenutno najistaknutijih nogometaša svijeta. Messi je u ovoj sezoni na 48 postignutih golova u svim takmičenjima, a utakmica koja mu slijedi je susret baš protiv Ronaldovog Reala.

"Messi je sjajan i na najboljem je putu da bude jedan od najboljih svih vremena. Trenutno četiri godine, ili tako nešto, igra na visokom nivou, a ostali su to radili i po 14 godina. Dakle, pred njim je još deset godina da održi kvalitet koji iskazuje i, nadam se, bude uspješan", kazao je Cruyff od 23-godišnjem argentinskom napadaču koji je u posljednjih 99 utakmica postigao 95 golova i pomogao Barceloni osvojiti osam naslova u posljednje dvije godine.

U objema je i proglašen najboljim na svijetu.

Po Cruyffu, za Messija ima mjesta u istoj rečenici s Peleom, Maradonom i Di Stefanom, što, nastavlja holandski stručnjak, nije slučaj s portugalskim napadačem.

"Njega je nešto teže ugurati u to društvo. Svi spomenuti igrači došli su s ulice, oni su igrači tehnike. Ronaldo je fizikalac."

Podsjetimo, u kratkom razdoblju uslijedit će četiri "el clasica". Ronaldo u šest utakmica protiv Barcelone nikada nije postigao gol, a Messi se na listu strijelaca nije upisao u osam protiv tima koji vodi Jose Mourinho.

Na sličan način kao i Cruyff razmišlja i aktuelni selektor engleske nogometne reprezentacije Fabio Capello. Upitan koga bi radije vidio u ekipi koju vodi, Talijan je odgovorio:

"Ronaldo zna engleski jezik, a Messi nogomet."