Nogomet
65

Meša godinu dana nakon dolaska: Želim napraviti tim koji će usrećiti mene i mog nasljednika

Piše: Omar Tipura
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prije godinu dana, 13. decembra 2014. godine, Mehmed Baždarević je imenovan za selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Na klupi je naslijedio Safeta Sušića što je bila deseta promjena na selektorskoj klupi u historiji našeg tima, gdje ne ubrajamo selektore koji su privremeno sjedili za kormilom. Vrijedi napomenuti da je Baždarević deveto ime na selektorskoj klupi pošto je Fuad Muzurović u dva navrata vodio reprezentaciju.

Iza Baždarevića je sada godina u kojoj je reprezentaciju vodio u šest utakmica u grupnoj fazi kvalifikacija gdje je ostvario pet pobjeda i jedan poraz, zatim dvije utakmice baraža u kojima su zabilježeni remi i poraz, te jedna prijateljska utakmica završena neriješenim rezultatom. Ukupno, Baždarević je na klupi sjedio u devet utakmica i ostvario učinak od pet pobjeda, dva remija i dva poraza.

"Nekada mi sve to izgleda jako brzo. Kao da smo jučer razgovarali šta možemo i kako možemo. Sretan sam zbog izvanrednog rezultata koji smo napravili do baraža, a onda sam bio toliko tužan i razočaran da ne znam da li mi je išta tako teško palo u životu kao ispadanje u baražu. Međutim, odmah se probudila i velika želja za novim utakmicama kako bi tražili novu satisfakciju", kazao je selektor Baždarević na početku razgovora za naš portal.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Baraž je izvanredan uspjeh

A da li je ispravno kazati da je plasman u baraž izvanredan uspjeh? Provjerimo. Od svih prethodnih selektora, Baždarevića je dočekao najteži posao, jer je preuzeo tim od kojeg se očekivalo da bude prvi ili drugi u grupi, a koji je umjesto toga ostvario najlošiji start u kvalifikacijama za svjetska ili evropska prvenstva u historiji naše reprezentacije.

Pored toga, od svih 27 selekcija koje su prošle grupnu fazu kvalifikacija za Euro Bosna i Hercegovina je, provjerite, imala najmanje bodova nakon četiri kola kvalifikacija. Dakle, u momentu kada je selektor Mehmed Baždarević preuzeo klupu bili smo u najtežem položaju u odnosu na sve selekcije koje su izborile baraž ili se plasirale na Euro - imali smo dva boda, a od selekcija koje su prošle u baraž ili na Euro, prva iznad nas bila je Turska koja je imala četiri boda.

Uz sve to, u posljednje tri od četiri utakmice u grupi igrali smo protiv Belgije koja je sada prva selekcija svijeta i to je jedini poraz Baždarevića u grupnoj fazi. Zatim, slavili smo protiv Velsa koji je od 10. septembra 2013. godine i poraza od Srbije na domaćem terenu (3:0) do meča sa Bosnom i Hercegovinom u Zenici izgubio samo jednu utakmicu, a odigrao je ukupno 16 utakmica. Taj jedini poraz stigao je od Holandije u junu 2014. godine kada se Holandija spremala za Mundijal na kojem je osvojila treće mjesto.

I u posljednjem meču grupne faze igrali smo protiv Kipra koji je igrao najveću utakmicu u historiji njihovog nogometa. Da su nas savladali po prvi put bi igrali baraž, odnosno prošli grupu. Prije toga u sličnoj poziciji bili su u kvalifikacijama za Euro 2000 kada su u posljednjem kolu igrali protiv Austrije za plasman u baraž, ali su poraženi 3:1. Međutim, za razliku od meča protiv nas kada su igrali kući, protiv Austrije su igrali u gostima i zato je meč sa nama bio posebno važan. Kada sve to uzmemo u obzir zaista je plasman u baraž bio izvanredan uspjeh.

"Svi moramo ići s ciljem da pomognemo našem sportu"

"Nikoga nisam htio šarmirati kada sam na početku rekao da će biti nemoguće napraviti uspjeh bez vas medija. Da bismo napravili uspjeh svi faktori moraju biti uključeni u to i svi moramo ići u istom pravcu. To znači da se govore i pišu stvari koje su dobre za napredak, da se traži zajednički interes koji će pomoći našem sportu", naglašava Baždarević dodavši da je generalno zadovoljan odnosom medija prema reprezentaciji.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Na putu do baraža selektor je zajedno sa svojim stručnim štabom obilazio mnoge igrače koji nisu igrali za državni tim, a naravno i one koji su zabilježili nastupe. Želio je proširiti roster, naći nova imena, te skupljati više informacije o onima koji su već tu. Ukupno je pregledano oko 60 utakmica uživo i "pod lupu" stavljeno oko 20 imena koja bi mogla zaigrati za naš tim. U svemu tome bilo je kritika na račun putovanja pošto se smatralo da mnogo novca ide na to.

"Mnogo smo obilazili i putovali, ali nažalost u medijima sam nekoliko puta vidio neistinita pisanja kako smo potrošili puno novca na to. Trošili smo i svoj novac kako bismo našli nova imena, uložili smo trud i po teškim uslovima putovali. Najviše sam koristio automobil, jer je najjeftinije tako i najlakše mogu obići više igrača u kratkom periodu na taj način. Nastavit ću koliko god to mogu, da obilazim i ove koji igraju, kao i one koji su potencijalni kandidati. Nije lako naći nove snage, ali mi ih tražimo. Naša je želja da dobijemo reprezentativce iz naše lige. To bi za nas bila velika pobjeda", ističe selektor.

"Želim tim koji će trajati dugo"

Otežavajuću okolnost u izgradnji tima zadavali su bodovi na tabeli. Svaka utakmica bila je "biti ili ne biti" i ustvari Baždarević je, naizgled, morao "popravljati" stvari, a ne "graditi". Uprkos tome, nastojao je nekim igračima dati šansu uz nadu da će igrač nakon toga biti više cijenjen i u svom klubu, ali i na tržištu što bi zauzvrat pomoglo i reprezentaciji.

"Mi smo ciljano nekim igračima davali šanse kako bi ih i njihovi klubovi više cijenili. Reprezentacija se pravi dvije-tri godine, pogotovo kada je smjena generacija, a to se nije puno činilo. Mi svi smo tu krivi, jer smo živjeli od jedne grupe igrača dugo. Doduše, moj stručni štab je stigao u momentu kada se nije moglo stvarati, morali smo djelovati urgentno.

Pokušao sam primaknuti Riada Bajića, Armina Hodžića, pa da na širi spisak stavimo Harisa Duljevića, Radeta Krunića, pa mlade golmane Ivana Tirića i Gorana Karačića... Sve su to igrači koje smo već zvali i o kojima razmišljamo. Međutim, nismo imali prilike ni utakmica da im pružimo šansu kao što je bilo sa Tinom Sušićem, sa Sanjinom Prcićem i mlađima. Za to treba puno vremena i puno rada. Nadam se da ćemo uspjeti isprofilisati pet-šest mlađih igrača, a znamo koliko je to teško, jer nemamo puno igrača", objašnjava popularni Meša.

Pred Mešom je tek sada period gdje će se preciznije moći ocijeniti kvalitet njegovog rada pošto sada, za razliku od prethodne godine, kreće od "nule", a ne iz "minusa". Pored plasmana na Mundijal 2018. godine, cilj je stvoriti tim koji će trajati dugo. Do sada selektor je koristio 26 različitih igrača u devet utakmica.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

"Sami znate da je reprezentacija sušta suprotnost od kluba. Ovdje ne možete kupiti igrača kada vam nedostaje. Ali, moja zamisao je da na svakom mjestu imamo tri standardna igrača. Dakle, da imamo konkurenciju gdje i onaj treći napadač ili veznjak po jačini može zaigrati u prvoj postavi. Nekada će se desiti povreda, supenzija ili loša forma nekog igrača i trebat će nam zamjena. Zato moramo biti jaki kao ekipa, da ne ovisimo o pojedincima. To je moja filozofija.

Moramo tražiti novi način razmišljanja u reprezentaciji. Moramo se boriti za svakoga i graditi nešto što će ostati i iza nas. Ja ću biti presretan ako moj nasljednik dođe na kormilo i kaže:'Svaka čast Meši. Mislio je i na svoj uspjeh i na budućnost'. Da se ne desi da nemamo zamjenu, naprimjer, za desnog beka ili golmana... Želim da u tim slučajevima imamo solucije koje su već viđene", podcrtava Baždarević.

Traži se još jedna prijateljska sa evropskom reprezentacijom

U kvalifikacijama za Mundijal koji će se 2018. godine održati u Rusiji očekuju nas dueli u grupi H protiv Belgije, Grčke, Estonije i Kipra. Prvu utakmicu igramo 6. septembra protiv Estonije na našem terenu. Do tada već smo dogovorili dvije prijateljske utakmice. Jedna je protiv Švicarske 29. marta naredne godine, a druga početkom juna protiv Japana.

"Zadovoljan sam što igramo sa Švicarskom, jer želim igrati sa evropskim ekipama pošto ćemo protiv takvih ekipa igrati u kvalifikacijama za Mundijal. Ipak je to mjerilo. Ponekad me plaši igranje sa ekipama sa drugih kontinenata, jer one nekada nisu pravo mjerilo. Tražit ćemo još jednu utakmicu sa evropskom ekipom", ističe selektor Baždarević.

Novi ugovor selektora Baždarevića ističe na kraju narednih kvalifikacija, a u periodu ispred nas čeka ga sastanak sa Izvršnim odborom FSBiH nakon čega slijedi obilazak igrača i predstavljanje planova za budućnost. O promjenama unutar tima još uvijek ne želi govoriti, a ključnim smatra uzajamni respekt između njega i igrača.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

"Prvo respektujem igrače kao ljude. Nakon sastanka sa Izvršnim odborom, otići ću da se vidim sa svim igračima i vidjeti njihove planove. Predstavit ću im viziju sa svim promjenama i sve to mora ići korak po korak. Nakon toga će se odluke donositi i prema svima, i onima koji su igrali jednu i oni koji su igrali mnogo više, pokazati ćemo respekt.

Najvažnije je da igrači vjeruju u moju viziju i moja razmišljanja, jer taktički se ne može za kratko vrijeme puno promjena napraviti, tu su samo detalji koji se štimaju, ali kada vam igrači vjeruju onda je to velika stvar. Uzajamni respekt je velika pobjeda. Ja činim to od prvog dana, da mi vjeruju u moja fudbalska ubjeđenja. Reprezentacija igra dobro, ali mora još bolje. Mentalitet mora biti jači. Ne smijemo doći do linije i stati, moramo je preći", kazao je za kraj selektor Baždarević