Nogomet
0

Meho Kodro novi selektor reprezentacije BiH

FENA
Meho Kodro, Foto: Uefa.com
Meho Kodro, Foto: Uefa.com
Proslavljeni bosanskohercegovački nogometni internacionalac Meho Kodro novi je selektor reprezentacije BiH. Na sjednici Izvršnog odbora Noogometnog saveza BiH danas u Sarajevu Kodro je jednoglasno izabran za nasljednika Fuada Muzurovića.

U najužem krugu kandidata za novog selektora još su bili dva velika nogometna imena - Nijemac Lothar Mathaeus i Hrvat Zlatko Kranjčar.

"IO NSBiH se rukovodio time da damo priliku igračkoj legendi sa bh. prostora, cijeneći značaj ostalih kandidata. Mišljenja smo da će Meho Kodro podići atmosferu, kako na terenu tako i van njega, da ćemo pomiriti sve strane, da ćemo dobiti i igrače i navijače, medije i cjelokupnu javnost. Želimo mu da nakon uspješne igračke karijere to ostvari i u stručnom vođenju A-reprezentacije", kazao je član Predsjedništva NSBiH Iljo Dominiković.

Četrdesetjednogodišnji Kodro igračku karijeru počeo je 1985. u mostarskom Veležu. Intenacionalnu karijeru nastavio je u Španiji gdje nastupao za Real Sociedad, Barcelonu, Tenerife i Deportivo Alaves. Karijeru je završio 2001. godine kao član izraelskog Macabija. Za devet godina igranja u španskoj Primeri ukupno je odigrao je 233 utakmice postigavši 100 golova.

Boje reprezentacije BiH branio je na 13 utakmica na kojim se tri puta upisao u strijelce.

Na kormilo reprezentacije BiH Kodro dolazi sa mjesta pomoćnog trenera Real Sociedada, nakon što je prethodno radio u mlađim selekcijama u klubu.

Selektorski debi Kodro će imati već krajem ovog mjeseca, kada će reprezentacija BiH u Tokiju (30. januara) igrati prijateljski susret sa ekipom Japana.

IO NSBiH je na sjednici donio još nekoliko važnih odluka. Odlučeno je da selektor U21 reprezentacije BiH bude iz Republike Srpske, dok će iz hrvatskog dijela Federacije BiH biti izabran koordinator A i U21 reprezentacije, koji će se birati na četiri godine.

"Mislimo da je to jedan vid poboljšanja rada svih državnih selekcija. Pomoćnike će Stručni štab izabrati nakon što se selektori sami opredjele, vodeći računa o njihovoj stručnosti i kvalitetu. Izborom koordinatora ukida se dosadašnja funkcija direktora reprezentacije", kazao je Dominković.

Novi selektor reprezentacije BiH Meho Kodro biće promoviran u ponedjeljak, 7. januara u NSBiH, pred odlazak delegacije BiH u Barcelonu, gdje će sa predstavnicima pet nacionalnih saveza dogovoriti termine igranja kvalifikacionih utakmica za svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoafričkoj Republici.

Pored Kodre, u delegaciji će još biti predsjedavajući Predsjeništva NSBiH Bogdan Čeko i generalni sekretar Munib Ušanović.

Selekcija BiH igrat će u Petoj kvalifikacionoj grupi sa Španijom, Turskom, Belgijom, Armenijom i Estonijom.