Nogomet
75

Mehmed Baždarević za Klix.ba: Muhamed Bešić je protiv Argentine potvrdio da je svjetska klasa

Piše: N. Jamaković
Mehmed Baždarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mehmed Baždarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bh. nogometni stručnjak Mehmed Baždarević u razgovoru za Klix.ba je istakao da je vrlo zadovoljan igrom koju su reprezentativci BiH pružili sinoć protiv Argentine u svojoj prvoj utakmici na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Baždarević kaže da moramo biti zadovoljni uprkos tom minimalnom porazu 2:1, iz kojeg, ističe, treba izvući samo pozitivne stvari.

"Zmajevi su sinoć pokazali snagu, iako ja nisam vidio veliku ekipu protiv nas. Argentinci su napravili toliko grešaka u taktičko-tehničkom smislu da me to zaista iznenadilo. Čitavo su poluvrijeme igrali sa tri stopera na jednog našeg špica, odnosno sa pet odbrambenih na naša dva napadača. Tek su izmjenama na početku drugog poluvremena promijenili tu formaciju. Ne mogu vjerovati da je trener tog nivoa napravio takve početničke greške, zbog kojih su gubili na broju igrača u sredini terena", ističe naš sagovornik.

Nadigrali Argentince

Naglašava da nas je nesretno primljeni gol na početku meča poremetio, te nismo mogli od početka igrati onako kako smo htjeli i mogli.

"Kažem, uprkos porazu mi sada trebamo tražiti sve pozitivno što smo sinoć napravili, a to je da smo dobro zatvorili teren, te čak u pojedinim dijelovima meča nadigrali Argentince na sredini terena. U 2-3 navrata nam je nedostajalo i sreće da zatresemo mrežu", navodi Baždarević.

Dodaje kako smo djelovali kao prava ekipa, te da su poseban utisak na njega ostavili Miralem Pjanić i Muhamed Bešić, za koga je rekao da je sinoć potvrdio da je svjetska klasa. Prema njegovim riječima, jedino su Zmajevi mogli dati malo više u napadu.

"Mi smo sinoć potvrdili ono što već mjesecima svi znamo i govorimo, a to je da imamo kvalitet. Sada nas očekuje meč protiv Nigerije koji će biti puno teže pripremiti nego ovaj sa Argentinom. Nigeriji u najmanju ruku moramo pristupiti odgovorno baš kao i sinoć Argentini", navodi naš sagovornik.

Bez srljanja protiv Nigerije

Napominje da Nigerijci možda nemaju više velika imena u svome timu kao ranije, ali da je neosporno da oni igraju moderan nogomet i da su fizički veoma dobro pripremljeni.

"Oni su pravi predstavnici dobrog afričkog nogometa. Još jedna njihova bitna karakteristika je ta da stalno osciliraju, pa su tako sposobni napraviti velike stvari, ali i odigrati katastrofalno loše. Kako god, mi u toj utakmici ne smijemo srljati, već trebamo igrati ozbiljno i pametno kao i sinoć protiv Argentine. U svakom slučaju, mislim da smo mi kvalitetniji od njih", mišljenja je popularni Meša.