Nogomet
13

Mehmed Baždarević: Protiv Grčke nam treba drskosti i agresivnosti, možemo napraviti pozitivan rezultat

Piše: D. B.
Mehmed Baždarević (Foto: Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Selektor nogometne reprezentacije BiH Mehmed Baždarević danas je održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o nadolazećoj kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo koju Zmajevi 13. novembra igraju u Atini protiv Grčke.

"Nadam se da ćemo biti na nivou, opravdati naša i vaša očekivanja. Svaki rezultat osim poraza je veoma dobar, da ne govorim o pobjedi. Važno je kako ćemo igrati i kako ćemo se ponašati. Belgija se ne smije ponoviti. Mislim da je utakmica u Atini izuzetno važna, ali ne i najvažnija, jer moramo biti dobri u Grčkoj, ali i na drugim utakmicama nakon te. Ako uradimo ono što nismo u nekim prethodnim umečevima, možemo do povoljnog rezultata. Jedno je sigurno, imamo kvalitet", izjavio je Baždarević.

Potom se osvrnuo na utakmicu protiv Belgije koju smo izgubili u Briselu. Selektor je rekao da formacija nije bila eksperiment.

"Eksperimenata nikad nije bilo, niti će biti. Protiv Belgije nismo odradili profesionalni dio, trčanje, agresivnost i slično. Taktika je također važna. Moramo odigrati onako kako možemo, na evropskom nivou. Trebat će nam agresivnosti, hrabrosti i drskosti, ako to nemamo, onda nemamo šta ni tražiti", rekao je selektor.

Novinare je zanimalo u kojoj će Zmajevi formaciji nastupiti.

"Da li ćemo igrati s dva ili s jednim napadačem, još uvijek nismo odlučili", jasan je bio Baždarević.

Samir Memišević je na rezervnom spisku, a neki smatraju da zaslužuje prvi tim.

"On je perspektivan nogometaš od kojeg očekujemo mnogo u budućnosti. Ja sam bio prvi koji ga je skautirao, Nadam se da će uskoro biti standardni reprezentativac", kazao je naš selektor.

Protiv Grčke bi pobjeda bila idealna, ali bi i remi bio dobar rezultat.

"Moramo znati igrati na rezultat, tražim da se vraćamo nazad. Ako želimo na velika takmičenja, moramo znati kada igrati ofanzivnije, a kada defanzivnije. U Belgiji smo dobro igrali 24 minute, ali do kraja nismo uspjeli. Nadam se da ćemo imati snage igrati na pobjedu, ako ništa da se vratimo barem s bodom", istakao je popularni Meša.

Za Grčku neće igrati Manolas, ali se selektor na to ne obazire.

"Problem je za Grke što nema Manolasa, ali oni imaju solucija da ga zamijene. Međutim, bitniji smo mi i naša igra", smatra Meša.

Zmajevi će imati šanse protiv Grka, a selektor je uočio neke slabosti protivnika.

"Grčka ne voli protivnike koji igraju čvrsto i kompaktno, koji drže loptu. Primijetili smo gdje im možemo napraviti probleme. Ofanzivni blok se sporo vraća i formira defanzivni blok. Važna je naša tranzicija nakon osvojene lopte i naravno realizacija", završio je Baždarević.

Utakmica Grčka - BiH igra se 13. novembra u Atini.