Nogomet
31

Mehmed Baždarević: Ne bih volio Sloveniju u baražu

Piše: Edin Isanović
Mehmed Baždarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mehmed Baždarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH uspjela je izboriti plasman u dodatne kvalifikacije. Po mnogima, jedan od najzaslužniji za takav rasplet je selektor Mehmed Baždarević.

Stigao je u trenucima kada su Zmajevi od mogućih 12, imali samo 2 boda. Ipak, Meša je u narednih šest kvalifikacionih utakmica upisao 5 pobjeda i 1 poraz. Naš dražvni tim je na kraju završio na trećem mjestu sa 17 bodova, iza Belgije i Velsa.

U nedjelju će Zmajevi saznati suparnika u dodatnim kvalifikacijama, a mogući protivnici su Slovenija, Republika Irska, Danaska i Norveška. Na pitanje koga priželjkuje u baražu, Baždarević odgovara.

"Ne bih niti jednu reprezentaciju posebno izdvajao. Nikoga se ne bojimo, ali isto tako znamo da sve selekcije nisu tu slučajno i da imaju kvalitet. Također, imaju i mane i mi ćemo ih pokušati iskoristiti. Koga god izvučemo dat ćemo sve od sebe da uspješno završimo priču. Imamo veliki motiv", kazao je Baždarević za Klix.ba.

Izdvojio je koga ne bi želio u play-offu.

"Ne bih volio da dobijemo Sloveniju. Na klupi te selekcije sjedi moj dobar prijatelj Srećko Katanec i ne bih volio da ih mi eliminišemo", podvukao je Meša.

Na kraju je istakao kako je proteklih dana dobio mnogo čestitiki sa svih strana svijeta.

"Čestitali su mi treneri iz BiH. Tu su i brojni klubovi među kojima je, naravno, Željezničar. Posebno vesele one iz Bordo tima koji je bio suparnički tabor dok sam igrao. Naročito su mi drage čestitke ljudskih i trenerskih veličina Ivice Osima, Fuada Muzurovića, Ćire Blaževića, Vahida Halilhodžića, Safeta Sušića... Sa Vahom sam pričao pola sata, dugo sam razgovarao i sa selektorom Švicarske Vladimirom Petkovićem. Zvali su me Mitar Mrkela, Dragan Stojković Piksi, Dejan Savićević. Ako sam nekoga zaboravio neka ne zamjeri. Uglavnom, neki od pomenutih trenera su bili stratezi u vrijeme kada sam ja igrao i zaista je posebna čast kada vam oni odaju priznanje", zaključio je Baždarević koji je u petak otputovao u Francusku.