Nogomet
15

Mediji u Srbiji i Albaniji: Skandalozna odluka UEFA-e

Piše: N. J.
Foto: EPA
Foto: EPA
UEFA je donijela odluku nakon prekinute utakmice kvalifikacija za EP između Srbije i Albanije 14. oktobra u Beogradu.

Susret je tako registrovan službenim rezultatom 3:0 u korist Srbije, ali su isto tako toj selekciji oduzeta tri boda. Također, Srbija će naredna dva domaća meča u kvalifikacijama igrati pred praznim tribinama, a fudbalski savezi Srbije i Albanije kažnjeni su sa po 100.000 eura.

Mediji u Srbiji i Albaniji su na svoj način izvijestili o ovoj odluci, a novinari Telegrafa.rs donijeli su pomalo šokantan naslov: "Upamtite ova lica: UEFA dželati koji su presudili Srbiji", te objavili fotografije predsjednika, potpredsjednika i članova Komisije UEFA-e koja je donijela odluku.

Između ostalog su naveli kako je predsjednik Komisije Thomas Partl zajedno sa potpredsjednicima Komisije iz Švicarske, Mađarske i Danse odlučio kazniti Srbiju i zbog "slučaja Genova" 2010. godine. Tada je, pišu, prekinuti meč registrovan 3:0 za Italiju, a Fudbalski savez Srbije kažnjen sa 120.000 eura. Također, Srbija je jednu utakmicu morala igrati bez publike.

"Interesantno je da je Austrijancu Partlu maternji jezik slovenački, što mu je bilo korisno u napredovanju u evropskoj kući fudbala", piše Telegraf.

B92 je o odluci UEFA-e izvijestila uz naslov "Srbiji pobjeda bez bodova!", dok Blic piše kako je "neuobičajeno da se ekipa kazni oduzimanjem bodova poslije registrovanja pobjede službenim rezultatom, ali i to je moguće kada je u pitanju UEFA".

Albanski Supersport piše kako je odluka UEFA-e skandalozna.

"Disciplinska komisija UEFA-e pokušava održati ravnotežu na štetu istine, odlučivši kao da utakmica nije ni odigrana", pišu novinari Supersporta.

Dodaju kako je bez obzira na nasilje i sramotu koji su se dogodili u Beogradu, UEFA odlučila zatvoriti oči, usta i uši odabirom političke ravnoteže. Prenijeli su stav albanskog fudbalskog saveza koji je najavio žalbu na ovu odluku.

Albanski list Gazeta Shqiptare, između ostalog, navodi da je albanska selekcija kažnjena jer su igrači odbili nastaviti igru, te prenose riječi advokata Artana Heydarija koji je rekao da je u onakvim uvjetima tako nešto bilo nemoguće.

Također, pišu i kako na stadionu nije bilo albanskih navijača, te da je dron sa albanskom zastavom došao izvan stadiona.

"Srpski navijači su imali na tribinama četničke zastave i veličali su vojne zapovjednike koje je osudio sud", riječi su advokata koji zastupa albansku stranu Artana Heydarija, a koje prenosi ovaj list.