Slučaj Rubena de la Reda
0

VIDEO / Medicina nema odgovor šta se desilo veznjaku Reala

Totalsport
Specijalisti u Madridu nisu u stanju postaviti dijagnozu Rubenu de la Redu (24), veznjaku Reala i španske reprezentacije, koji se iznenada srušio na tlo tokom utakmice prije gotovo godinu dana.

Dogodilo se to 30. oktobra prošle godine u Irunu, tokom utakmice Kupa kralja s tamošnjim trećeligašem Real Unionom. Otad je nesretni nogometaš prošao na desetke komplikovanih pregleda. Ljekari, međutim, ne uspijevaju otkriti uzrok ondašnjeg kolapsa. De la Red ne želi rizikovati i početi trenirati dok mu uzrok ne otkriju, te je već odlučio da ove sezone neće igrati nogomet. Neizvjesnost mu ubija nadu i sve je bliže odluci, priznao je, o prekidu karijere.

  • Da, sve mi se čini da više neću igrati nogomet. Ipak, ne želim još početi razmišljati o odlasku u penziju - rekao je shrvani nogometaš, kojem su u “kraljevskom klubu” odlučili ispoštovati ugovor.

Zauzvrat će ga zaposliti u klupskoj školi nogometa.

  • Sve što želim je skinuti upitnik s tog događaja. Zanima me zašto sam se srušio i zbog čega sam 30 sekundi ležao bez svijesti. Volio bih da mi neko kaže “imaš to i to”, te “ne možeš igrati jer za to nema lijeka”. U međuvremenu mi preostaje nastaviti se nadati, iako je nadati se sve teže.

  • Ljekar mi je rekao da medicina nema odgovora na sve, te da je moj slučaj iznimno rijedak: genetički su testovi i biopsija prošli dobro, a u porodici nemam slučajeva sa srčanim problemima. Sve se to čini ohrabrujuće, ali ne mogu biti siguran da mi se to opet neće ponoviti. A taj rizik sebi ne smijem dopustiti.