Za 100 nastupa za reprezentaciju
0

Medalje Zubizarreti, Raulu, Casillasu i Xaviju

Totalsport
Iker Casillas (Foto: AFP)
Iker Casillas (Foto: AFP)
Četvorica španskih bivših i sadašnjih reprezentativaca primit će 11. oktobra posebne medalje Evropske nogometne federacije (UEFA) kao priznanje za više od 100 nastupa u nacionalnom dresu.

Svečanost će se održati u Alicanteu, uoči utakmice svjetskih i evropskih prvaka protiv Škotske u kvalifikacijama za Euro 2012. Nagrade će primiti bivši članovi ''furije'' Andoni Zubizarreta (126 nastupa) i Raul (102), te aktuelni reprezentativci Iker Casillas (124) i Xavi (103). Prema pisanju AS-a, medalju će na istom mjestu dobiti i Kenny Dalglish, jedini škotski nogometaš s više od 100 nastupa za nacionalnu ekipu.

Prigodne medalje i kape uručit će im predsjednik UEFA-e Michel Platini koji je sam predložio uvođenje ovih priznanja. UEFA je krajem augusta objavila kako će svi igrači koji su ubilježili 100 ili više nastupa za svoje reprezentacije dobiti posebne nagrade.

Uručivanje je već počelo tokom kvalifikacijskih utakmica za Euro prošle i ove sedmice, a na popisu je u ovom trenutku 109 nogometaša.

"Radi se o fantastičnoj ideji. Svaki nogometaš koji je odigrao 100 utakmica za reprezentaciju zaslužuje priznanje", naglasio je Platini.