Ivica Osim za Sarajevo-x.com
0

INTERVJU / "Meč u Portugalu je za pametne i hrabre, a hrabrost imaš ili nemaš"

Razgovarao: Edin Isanović
Legendarni "Štraus sa Grbavice", Ivica Osim, fudbaler i trener Željezničara, Partizana, Sturma, Jeff Uniteda i posljednji selektor reprezentacije bivše Jugoslavije, za Sarajevo-x.com dao je intervjuu u kojem je govorio o top temi u našoj domovini - utakmicama baraža protiv Portugala.

Javnost ga voli, vjeruje svakom njegovom potezu. Kompetentnijeg sagovornika pred utakmicu sa Portugalom nema. Razmišljam kako početi razgovor sa Ivicom Osimom, najtrofejnijim bh. trenerom u historiji? Tako da štogod kaže o dvoboju naše reprezentacije sa Portugalom. No, prije i nego sam postavio prvo pitanje, Osim izgovori: „Biće teška utakmica u Lisabonu. Trebat će mnogo pameti. Ovo je utakmica za pametne i hrabre, a hrabrost ili imaš ili nemaš. Ako žele povoljan ishod svi igrači moraju biti u optimalnom izdanju“.

Ronaldo zaslužuje rečenicu viška. Koliko su bez njega slabiji, 20 ili 30 posto?

"Koncentracija tokom cijelog meča treba biti 100%, jer sve ostalo može zadati glavobolje. Grčka ih je pobijedila dva puta na kontinentalnoj smotri 2004., a po mom mišljenju Grci nisu bolji od BiH. Ja sam siguran da oni imaju određenu dozu straha pred dvoboj sa nama, mada me brine naša vezna linija."
Ako nam to ne pomogne ne znam šta može. Gubitak je nenadoknadiv. Ne bih o postocima. Nije on bio isključivi realizator, bio je glavni igrač u gradnji njihovog napada, a poentirao je tako vješto. Majstorski. No, ne smijemo zaboraviti i to da će igrač koji dobije šansu u udarnoj postavi biti silno motivisan, dobiće priliku da se dokaže i daće sve od sebe da to i učini. Sa jedne strane smo puno dobili, a sa druge, to nam može zadati probleme. Nedostatak najboljeg igrača dodatno će ih homogenizirati.

Kako se suprotstaviti favoriziranom Portugalu; što donosi sudar na Luzu?

Naši suparnici imaju kvalitetnu ekipu koju čine vrhunski igrači. Kada pogledate u kojim klubovima nastupaju zaključit ćete da su moderna momčad. Igraju u oba pravca, izuzetni su u defanzivi. Treba ih držati što dalje od šesnaesterca, a najbitnijije je parirati u trci. Jakost je nedvojbena, a optimizam neograničen. Ali, niko nije nepobjediv. Naši reprezentativci se moraju upustiti u trku sa njima. Koncentracija tokom cijelog meča treba biti 100 postotna, jer sve ostalo može zadati glavobolje. Grčka ih je pobijedila dva puta na kontinentalnoj smotri 2004., a po mom mišljenju Grci nisu bolji od BiH. Ja sam siguran da oni imaju određenu dozu straha pred dvoboj sa nama. Svjesni su da tu nismo došli slučajno, da imamo kvalitet. Znate kako kaže ona poslovica, koga su zmije klale boji se i guštera. No, mi smo veći gušteri od njih.

Statistika pokazuje da su golove primali iz prekida. Može li to biti naše oružje, s obzirom da u napadu imamo Džeku i Ibiševića koji u takvim situacijama mogu poentirati?

Danas gotovo svi golovi padaju iz prekida. Nakada pogoci padnu u ranoj fazi utakmice i usmjere je u nepredviđenom pravcu. Mene je malo strah naše sredine terena, tačnije bokova. No, ne bih sada unosio nemir. Bojim se da će ovo pročitati, pa će se previše opteretiti. Jako je važno da se igrači izoluju i da ne budu pod pritiskom.

I ovo je veliki uspjeh?

Svakako. Igrači su zajedno sa stručnim štabom najzaslužniji. Sada su došli u situaciju - ili imaš ili nemaš. Odlučuju nijanse, finese, neka sitnica koju je teško predvidjeti. Još jedan jako bitan faktor jeste sreća. No, sreću treba prizvati i zaslužiti. I pored toga što imamo problema u veznom redu i što imamo mladu ekipu, mada me i to brine, vjerujem da možemo do povoljnog rezultata u Lisabonu. Naravno, uz pretpostavku da ispoštuju sve nabrojano.

Hoće li uzvrat u Zenici odlučiti putnika u Južnu Afriku?

Sve razmišljam da kažem inteligentnija reprezentacija će proći dalje, ali bi to možda bilo nekorektno. Igrači su svjesni svoje prilike. Čitam, kažu, ostavićemo srce na terenu, kao da više nema utakmica nakon Portugala. Mislim da dosta treba poraditi i na psihološkoj pripremi, treba im objasniti da život ide dalje i nakon okršaja u baražu, šta god da bude. No, mene hrabri činjenica da naši reprezentativci igraju u evropskim ligama, imaju dosta važnih utakmica u svojim nogama. Neka se prisjete Danske i prilike koju smo propustili, neka izvuku pouke. Skromnost je vrlina, ali ne treba ni sebe potcjenjivati. Ponavljam, jedan od najvažnijih faktora bit će sreća. Ipak, meritorna slika iscrtat će se na samom travnjaku.

Vjerujete li da je selektor Miroslav Ćiro Blažević sve detaljno analizirao?

Vjerujem. Ćiro sve zna. Mislim da će ekipa biti maksimalno koncentrisana, hrabra i pametna u subotu navečer. Prilika je izuzetna i treba je iskoristiti. Uz sreću i hrabrost opet podvlačim, prolazi reprezentacija koja bude pametnija. Portugalci su pametni. Mi trebamo uzvratiti i nadmudriti ih. Kada bi to uspjeli, siguran sam da bi otišli na Svjetsko prvenstvo.

Definitivno pronalazi vedru notu za kraj:

"Nadam se da će Misimović biti posebno inspirisan i da će poentirati. A kada prođemo, šta onda?", završio je kroz smijeh.