Nogomet
112

Meč od 170 miliona funti: Nakon sedam godina Middlesbrough ponovo u Premiershipu

Piše: O. T.
Remijem protiv Brightona u posljednjem, 46. kolu Championshipa, Middlesbrough je izborio plasman u Premiership. Iako nisu slavili, igračima Boroa pripao je "meč od 170 miliona funti".

Middlesbrough je u ovom meču trebao pobjedu ili remi da osigura povratak u Premiership nakon sedam godina odsustva. Tim Aitora Karanke, bivšeg pomoćnika Josea Mourinha u Real Madridu, izvukao je remi. Stuani je doveo Boro u vodstvo u 19. minuti, a konačnih 1:1 postavio je Stephens u 55. minuti. Stephens je četiri minute nakon gola dobio direktan crveni katon.

Pretpostavlja se da će Middlesbrough zbog ove pobjede u naredne tri sezone inkasirati oko 170 miliona funti čak i ako odmah ispadne iz Premiershipa. A prognoza uglerdnog Deloitte's Sports Business Groupa navodi da će Boro zaraditi oko 290 miliona funti ukoliko barem naredne sezone izbori opstanak.

Nakon posljednjeg zvižduka uslijedio je delijirijum na stadionu Riverside, a plasman u Premiership ranije je obezbijedio i Burnley koji je završio na prvom mjestu Championshipa.

Brighton nakon ovog remija putuje u play off u kojem će igrati protiv Sheffield Wednesdaya, dok će u drugom paru play offa igrati Derby i Hull. Pobjednici nakon dvomeča u play offu igrat će u finalu play offa na Wembleyu.

Tabela: