Klub pod stečajem
0

McCoist: Rangersi imaju najbolje navijače, uskoro ćemo to shvatiti

Totalsport
Ally McCoist (Foto: AFP)
Ally McCoist (Foto: AFP)
Ally McCoist, trener prve ekipe Glasgow Rangersa, od utorka kluba pod stečajnom upravom, pozvao je vojsku navijača ekipe s Ibroxa na bezrezervnu podršku.

Zbog godinama nezakonito (ne)plaćanog poreza klub je potonuo u dug od 50-ak miliona funti nakon što je izgubio sudski spor s poreznim vlastima. Ukupno bi, s kamatama i penalima, svota koju aktuelni trostruki škotski prvak duguje, mogla dostići 75 miliona funti.

Najgore od svega, zbog ulaska u stečaj ekipa će na prvoligaškoj tabeli automatizmom izgubiti deset bodova i time praktično predati naslov prvaka gradskom rivalu Celticu, koji će time steći prednost od 14 bodova.

"Najvažnije što je ovaj klub u svojoj 140-godišnjoj historiji imao bili su navijači. To će tako ostati zauvijek" – rekao je McCoist, odmalena osobno strastveni navijač kluba, koji je kasnije postao najbolji strijelac u klupskoj historiji.

"Znam da navijači u ovom trenutku pate. Patim i ja jer sam također navijač. Podupirao sam klub od djetinjstva i jako mi je dobro poznat osjećaj koji sada imaju navijači.

Ono što ih želim zamoliti jest da sada budu uz klub i uz ekipu kao nikad prije. Shvataju da smo daleko od idealne situacije. Ostajemo bez deset bodova i pred nama je generalno vrlo, vrlo teško razdoblje.

U ovom trenutku mogu zatvoriti oči i zamisliti hiljade naših navijača u finalu Kupa UEFA-e 2008. godine u Manchesteru. Pamtit ću taj osjećaj do zadnjeg trenutka na životu. Bila je to nevjerojatna navijačka podrška. Imamo istu već 140 godina. Pristran sam kad to govorim ali nemam se kome i zbog čega izvinjavati: tvrdim da imamo najbolje navijače na svijetu, i tvrdim da ćemo to ponovno shvatiti u sedmicama koje su pred nama", zaključio je trener kluba u kojem igra i naš Saša Papac.