Nogomet
0

Matthaus: Ne možete u Bayernu primjenjivati "tika taku"

FENA
Lothar Matthaus (Foto: AFP)
Lothar Matthaus (Foto: AFP)
Nekadašnji fudbaler Bayerna Lothar Matthaus kritikovao je danas trenera minhenskog tima Pepa Guardiolu zbog načina igre i poručio da mora pobijediti Borussiju iz Dortmunda u finalu nacionalnog kupa ukoliko želi da ostane na klupi.

Guardiola je ljetos preuzeo Bayern, poslije osvajanja "trostruke krune" u prošloj sezoni i od početka je htio da prenese sistem iz vremena kada je sa uspjehom trenirao Barcelonu.

"Ne možete u Bayernu igrati 'tika taku', kao i da igra kao što su Barcelonini igrači. Guardiola je previše mijenjao taktiku i igrače i sve je krenulo loše po bavarski tim. Ne mogu da shvatim da kapitena Philippa Lahma stalno rotira na poziciji veznog i desnog beka. Ukoliko izgube od Borussije u finalu kupa, bit će ozbiljnih razgovora u vezi rada stručnog štaba", rekao je Matthaus za Bild.

Matthaus je igrao za Bayern u dva navrata, od 1984. do 1988, kao i 1992. do 2000. godine i odigrao je 406 utakmica i postigao 99 golova. Sa Bayernom je osvojio sedam titula u Bundesligi, tri nacionalna kupa, tri Liga kupa, jedan Superkup Njemačke, Kup UEFA, dok je dva puta je poražen u finalu Lige prvaka. On je u trenerskoj karijeri vodio bečki Rapid, Partizan, Atletiko Paranense, Red Bull Salzburg, Makakabi iz Netanje, a bio je i selektor reprezentacija Mađarske i Bugarske.

Finale njemačkog kupa igra se 17. maja u Berlinu.