Nogomet
12

Mascherano priznao da nije plaćao porez u Španiji

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Fudbaler Barcelone Javier Mascherano je priznao da nije pravilno plaćao porez nakon dolaska u Španiju iz Liverpoola. Pred sudom u Barceloni argentinski reprezentativac je potvrdno odgovorio na optužbe da nije platio skoro milion i po eura poreza za 2011. i 2012. godinu.

Mascherano koji za Barcelonu igra od 2010. godine optužen je od Španskog poreskog suda da je prikrivao dio zarade tokom dvije godine. Iz kancelarije za informisanje suda saopšteno je da je Mascherano već uplatio novac koji je dugovao. Uz priznanje Mascherana, očekuje se da će tužioci i igračevi advokati postići dogovor kako bi se izbjegao odlazak slučaja na sud. Mascherano je u sudu proveo samo nekoliko minuta, tokom kojih ga tužioci nisu ispitivali.

Mascheranov slučaj nije jedini u španskom fudbalu kada je u pitanju utaja poreza. Lionel Messi, njegov saigrači iz Barcelone i Argentine, zajedno sa svojim ocem suočava se sa optužbama da su izbjegavali plaćanje poreza. Obojica su negirala krivicu. Specijalni sud u Madridu je podigao tužbu protiv Sandra Rosella, bivšeg predsjednika Barcelone zbog prikrivanja tačnog iznosa transfera Neymara iz Santosa, kako bi platio manje poreza.

Upravo Neymaru su brazilske vlasti zbog optužbi za utaju poreza zamrznule dio njegovih sredstava, dok je na meti španskih vlasti zbog nepravilnosti oko njegovog prelaska u Barcelonu. Porezna uprava Španije istražuje i poreske obaveze Xabija Alonsa u 2010. godini, kada je igrao za Real Madrid.