Nogomet
65

Marko Topić: Ovo je najbolja reprezentacija BiH u historiji!

Piše: Edin Isanović
Marko Topić
Kuća u Švicarskoj
Marko Topić jedan je od naomiljenijih bivših reprezentativaca BiH. Za naš nacionalni tim igrao je u teškim trenucima što je mnogima ostalo duboko urezano u sjećanje. Davao je maksimum i zbog toga je jako cijenjen među navijačima. Za naš portal Topić tvrdi da je ovo najbolja generacija bh. nogometaša u historiji naše zemlje.

Nekada stameni centarfor se nakon igračke karijere s porodicom skrasio u Švicarskoj. Svoje slobodno ipak najradije provodi u Hrvatskoj, gdje odmara na Krku. Priliku je iskoristio da svrati i do Sarajeva, gdje je uživao tokom SFF-a.

"Stanujem u Baselu sa ženom i djecom. Cijeli ljetni odmor proveli smo Hrvatskoj na Krku gdje imamo stan i budem gotovo dva mjeseca. Ove godine bilo je prelijepo", kazao je za Klix.ba Topić u opuštenom tonu.

Trenerska škola

Ipak, s druge strane vrlo je ozbiljan u gradnji svoje postnogometne karijere. Iako je često govorio da se neće baviti trenerskim poslom, promijenio je odluku i upisao trenersku školu.

"Mislio sam da se to neće nikada desiti. Ipak, kada sam završio karijeru dobro sam se odmorio i pogledao puno utakmica. Sada na sve gledam iz potpuno drugačijeg ugla", rekao je Topić.

Tokom karijere je bio pod stalnim pritiskom, a svaki dan je bio programiran i podređen rezultatima na terenu. Prekid profesionalne karijere nogometaše izbacuje iz ustaljenog ritma, za što im je potrebno prilagođavanje i promjena navika.

"Bilo mi je sve to malo čudno prvih nekoliko mjeseci. Nije bilo stalnih putovanja, pritiska, treninga, karantina. Poslije je sve išlo svojim tokom", kazao nam je Topić.

Tokom profesionalne karijere koja je trajala punih 16 godina, Topić je promijenio mnogo klubova. Igrao je za ekipe od Hrvatske, preko Italije, Švicarske, Njemačke pa sve do daleke Rusije.

Iz svake nogometne avanture nosi lijepe uspomene. Posebno mjesto u njegovom srcu pronašla je Moskva, gdje je igrao tri godine. Našim čitateljima je preporučio odlazak u jedan od najvećih i najljepših gradova svijeta kada im se ukaže prilika.

Bijeg iz karantina

Selektor naše selekcije Safet Sušić često ističe kako nije sklon treniranju strogoće kada igrači dođu na pripreme. Reprezentativci imaju određenu slobodu pa ih je vrlo često moguće vidjeti u šetnji, izlazsku ili na nekoj humanitarnoj akciji. Topiću bi takav režim odgovara, jer kako priznaje, ponekad je znao pobjeći iz karantina. To ga nije sprečavalo da na terenu pruža svoj maksimum.

Često je postizao golove, a prisjeća se da je najbolje sarađivao sa Miriutom u Cottbusu i Ivanovim u Saturnu. Topić nam je rekao da su mu oni pomogli da mnogo puta zatrese protivničke mreže.

Nekadašnji reprezentativac redovno prati igrače koji su zauzeli njegovo mjesto u dresu BiH. Nije štedio riječi hvale uoči meča sa Slovacima koji će gledati sa tribina Bilinog Polja.

"Očekivanja od našeg državnog tima uvijek su velika. Po mom sudu imamo najbolji tim od osnivanja i mislim da bi bila velika tragedija da ne odemo u Brazil. Za većinu reprezentativaca mogu reći da su klasa, ne samo kao igrači, nego i kao ljudi. Dolazim u Zenicu da gledam dvoboj sa Slovačkom. Šta očekujem? Pobjedu, na to su nas navikli“, kazao je Topić koji ističe kako je u stalnom kontaktu sa Elvirom Rahimićem i Tomislavom Piplicom, a da se ponekad čuje sa Muhamedom Konjićem i Samirom Muratovićem.

Sin trenira nogomet

Topić je drago što će dres BiH nositi i Izet Hajrović, koji igra u Švicarskoj.

"Mislim da sam ja bio jedan od prvih koji je za Hajrovića rekao da je sjajan nogometaš jer ga gledam u Švicarskoj i znam koliko ga cijene. S njim smo dobili veću konkurenciju i veću koncentraciju kvaliteta. Izet jednim potezom može riješiti utakmicu", rekao je Topić.

Marko s ponosom kaže da i njegov sin Gabrijel pokazuje interes za najvažnijom sporednom stvari na svijetu.

"Ima deset godina,a već šest trenira nogomet. Ima sve preduslove da krene mojim stopama, ali rano je o tome ozbiljnije govoriti. Vidjet ćemo“, zakljućio je Topić.