Nogomet
180

Mario Vrančić za Klix.ba: Bit će mi velika čast igrati u dresu BiH

Razgovarao: Edin Isanović
Mario Vrančić (Foto: Arhiv/AFP)
Mario Vrančić (Foto: Arhiv/AFP)
Mario Vrančić (25) je prije nekoliko dana dobio državljanstvo Bosne i Hercegovine. Ovaj nadareni nogometaš, koji nosi dres Paderborna, igrao je za mlađe selekcije Njemačke. Međutim, u budućnosti će nositi dres Zmajeva.

Da bi zaigrao za nogometnu A selekciju BiH, Vrančić treba još dobiti sportsko državljanstvo kod FIFA-e. Mario će tako krenuti stopama Pjanića, Begovića, Medunjanina, Hadžića, Hajrovića...koji su nekada igrali za druge selekcije, ali su danas u svlačionici Zmajeva.

U razgovoru za Klix.ba Vrančić kaže kako je već upućen zahtjev svjetskoj kući nogometa.

"U petak je već pokrenuta inicijativa, mislim da su poslani papiri prema FIFA-i. Ostaje još da se to sredi“, kaže Vrančić.

Na pitanje kada bi mogao zaigrati u dresu Zmajeva, kaže:

"Zaista, ne znam. Nadam se što prije i radujem se tom trenutku. Bit će mi velika čast ako dobijem priliku da zaigram za BiH“, dodaje naš sagovornik.

Mario je do sada nastupao za mlađe selekcije Elfa.

"Nastupao sam za njemačke selekcije od U-16 do U-20. Ipak, moje porijeklo je iz Velike Brusnice i imao sam veliku želju da zaigram za BiH. To mjesto je u blizini Bosanskog Broda“, kaže Vrančić.

Nogometaš Paderborna koji igra u veznom redu kaže kako je zadovoljan pozicijom njegovog kluba na tabeli. Trenutno su na desetom mjestu sa samo nekoliko bodova iznad od opasne zone.

"Imali smo uspješan start, igrali smo dosta dobro. Sakupili smo nekoliko bodova više od opasne zone. Do sada smo zadovoljni. Ipak, moramo igrati još bolje, mala je ta razlika. Iza nas su HSV, Borussija Dortmund, Werder. Trebamo sakupiti što više bodova u nastavku. Dakako, zadovoljan sam i svojom igrom“, tvrdi budući reprezentativac BiH.

Naš sagovornik kaže kako je upoznao pojedine bh. igrače koji su u nacionalnom timu.

"Bičakčića znam preko brata, igrali su zajedno u klubu. Prije nekoliko godina imao sam priliku upoznati Džeku na jednoj prijateljskoj utakmici. Pamtim da smo odmjerili snage sa Wolfsburgom. Sa Ibiševićem sam prije mjesec dana u Stuttgartu kratko razgovarao. Uglavnom, ne znam baš sve igrače, ali vjerujem da će biti prilike", naglašava Mario.

Na kraju je prokomentarisao šanse Zmajeva u nastavku kvalifikacija za plasman na kontinentalnu smotru koja će se 2016. godine održati u Francuskoj.

"Imamo dva boda, ali još uvijek postoji realan šansa za odlazak na Euro. Ima još dosta utakmica, vjerujem da će bh. reprezentacija pobjeđivati i da će na kraju sve biti onako kako svi priželjkujemo", zaključio je Vrančić.