Nogomet
2

Marinović uoči derbija sa Širokim Brijegom: Želimo nastaviti niz dobrih rezultata, Wagner je najopasniji

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Utakmice sportskih prijatelja Zrinjskog i Širokog Brijega, ali istovremeno i ljutih protivnika, tokom proteklih godina izazivale su veliko zanimanje bez obzira na mjesto odigravanja utakmice. Ovog puta veliki hercegovački derbi igra se u Mostaru, gdje lider tabele Zrinjski dočekuje Široki Brijeg koji se trenutno nalazi na sedmom mjestu Premijer lige BiH.

Povodom sutrašnje utakmice 15. kola Premijer lige BiH u prostorijama HŠK Zrinjskog održana je konferencija za medije na kojoj su osvrt na sutrašnju utakmicu dali trener Vinko Marinović i napadač Plemića Nemanja Bilbija.

Kako je kazao Marinović, njegovi igrači ne spavaju mirno uoči ovog derbija bez obzira na to što ih niko već 55 utakmica u nizu nije pobijedio na njihovom stadionu. To je posljednji put uspjelo trenutnom fenjerašu Premijer lige Čeliku koji je u aprilu 2013. godine bio posljednja gostujuća ekipa koja je slavila Pod Bijelim brijegom.

"Čeka nas derbi utakmica, Široki je u posljednjim utakmicama podigao kvalitet i formu, a nakon pobjede nad Željezničarom dolaze u Mostar na krilima dobrih rezultata i s velikim samopouzdanjem. Također, što se nas tiče, mi želimo zadržati kontinuitet dobrih igara koji imamo i odigrati kvalitetnu utakmicu“, izjavio je Marinović.

Trener Plemića se također osvrnuo i na bodovnu razliku ova dva tima te kazao da to trenutno ništa ne znači, jer je u pitanju derbi utakmica. Govorio je i o nogometašu Širokobriježana Wagneru koji je u prošlom kolu presudio Željezničaru.

"Bodovna razlika trenutno jeste velika između Zrinjskog i Širokog, ali to ne mora ništa značiti, jer je ovo derbi. Najveća opasnost prijeti od Wagnera koji je sigurno jedan od najboljih igrača Premijer lige iako mu je 39 godina, a o iskustvu ne treba ni pričati. Naravno, na njega moramo obratiti pažnju i sigurno ćemo biti maksimalno skoncentrisani. Osim njega, ima tu još dobrih igrača, ali ukoliko mi budemo pravi, ne bi trebalo biti nikakvih problema", rekao je Marinović.

Prema riječima šefa stručnog štaba mostarskog tima, Zrinjski sutra ne može računati na Žeravicu i Sivrića.

Nakon Marinovića se novinarima obratio nogometaš Zrinjskog Nemanja Bilbija.

"Široki u Mostar dolazi nakon dobrih rezultata u Kupu BiH, kao i u Premijer ligi, ali i mi imamo svoju računicu. Očekujemo jednu tešku utakmicu protiv Širokog, kao što su bile i sve dosadašnje, jer trenutna bodovna razlika ništa ne znači“, kazao je Bilbija.

On se osvrnuo i na kvalitet Zrinjskog, kao i osvajanje petog naslova prvaka, njegovog trećeg u nizu.

"Mi sigurno kročimo prema naslovu prvaka i nadam se da će ovo biti moj treći u nizu. Kvalitet igre Zrinjskog leži u mnogo čemu, a jedan od glavnih razloga je sigurno dobro poznavanje i uigranost igrača, jer većinom svi igrači koji igraju danas u Zrinjskom igrali su i prošle godine, tako da se kvalitet svake sezone diže na viši nivo“, smatra napadač Plemića.

Prema riječima trenera Marinovića i Bilbije, klubovi koji bi im mogli pomrsiti račune za osvajanje naslova prvaka su Radnik, Sarajevo i Željezničar.

Rivalstvo Zrinjskog i Širokog traje pune 22 godine, kada su u aprilu 1994. godine odigrali prvu utakmicu u sklopu NS Herceg-Bosne, a koja je u Mostaru završila bez pogodaka. Neprekidno rivalstvo se nastavilo i u Premijer ligi BiH u kojoj su ova dva kluba starosjedioci i u sklopu koje su odigrali međusobno 33 utakmice. Svaki klub je zabilježio po 12 pobjeda, dok u devet susreta nije bilo pobjednika.

Derbiji ova dva hercegovačka kluba su poznati po srčanoj borbi, preokretima i po postizanju dosta pogodaka na utakmicama. Najveću pobjedu nad Plemićima Široki Brijeg je ostvario na svom terenu u sezoni 2002/2003. kada je slavio 4:0, dok su Mostarci najveću ostvarili u sezoni 2009/2010. kada su na svom terenu slavili 4:1. Jedna od najdramatičnijih utakmica ova dva kluba koja je zasigurno ušla u anale BiH nogometa je odigrana prošle godine na Pecari, gdje je Zrinjski slavio 4:3 nakon što je Široki vodio 2:0.

Nema sumnje da će i sutrašnja utakmica, koja se igra od 15:30 sati, privući veliki broj navijača oba kluba na stadion Pod Bijelim brijegom, jer ovaj hercegovački derbi znači mnogo više od tri boda.