Nogomet
0

Marakana pod blokadom, Štimac najavio pobjedu

FENA
Igor Štimac (Foto: Anadolija)
Igor Štimac (Foto: Anadolija)
Selektor nogometne reprezentacije Hrvatske Igor Štimac rekao je danas kako je njegova ekipa došla u Beograd da pobijedi i dodao da ga ne plaši atmosfera na stadionu, iako je svjestan da im navijači neće prirediti dobrodošlicu.

"Ne opterećujem se onim što će protivnik promijeniti u svojoj igri u odnosu na prvi meč, jer ako mi odigramo na visini vlastitih kvaliteta Srbija je ta koja će morati da brine. Hrvatska ne mora da juri rezultat, ova ekipa ima dovoljno iskustva, a nikada ovako rano nismo praktično osigurali drugo mjesto u grupi, koje je sada zacementirano. Ako me pitate da li smo u Beograd došli da pobijedimo - da jesmo", samouvjereno je istaknuo Štimac na konferenciji za medije na stadionu Crvene zvezde.

On je istaknuo da nema razloga da brine za sigurnost ekipe i pohvalio domaćine na svemu što su do sada uradili, javlja Tanjug.

"Kada privatno dolazim ovdje nije mi potrebno osiguranje, međutim, ovo je sada službena posjeta i moraju se poštovati pravila. Hvala domaćinu na vrhunskom osiguranju, svi se trude oko nas, kao što je i uvijek ovdje bio slučaj", kazao je Štimac.

Hrvatski selektor je istaknuo kako pune tribine Marakane ne bi trebale predstavljati problem za njegove igrače.

"Imam sreću da u ekipi igraju nogometaši koji svake sedmice nastupaju na još većim stadionima i pred mnogo više publike. Ne vjerujem da će ih poremetiti atmosfera, iako ne očekujem dobrodošlicu. U svakom slučaju, pred nama je velika utakmica i dobar protivnik", poručio je Štimac.

On se prisjetio i utakmice iz 1999. godine, kada je na Marakani nestalo električne energije.

"Ne plašim se da će se tako nešto ponoviti, a zaista ne znam zašto je nestala električna energija tada. Događa se. Ono čega se sjećam je kada je počelo da se razaznaje jeste da ležim pored Predraga Mijatovića na travi", zaključio je Štimac.

Kapiten Hrvatske Darijo Srna istaknuo je da očekuje agresivnu Srbiju na sutrašnoj utakmicu.

"Vjerujem da će nas napasti od prvog minuta, kao što je bilo i u meču s Belgijom. Srbija ima velike igrače i odličnog trenera, ali i veliku odgovornost pred svojim narodom da pobijedi Hrvatsku. Znamo kako je nama bilo proteklog ljeta u Zagrebu. To je utakmica koju je teško dočekati. Moramo sutra biti pametni i hladne glave dočekati svoju šansu", poručio je Srna.

Uoči i za vrijeme treninga reprezentacija Srbije i Hrvatske na Marakani, kao i za vrijeme službene konferencije za medije, mjere sigurnosti u blizini najvećeg srpskog stadiona bile su kao nikada ranije.

Osim velikog broja policajaca s opremom za razbijanje demonstracija za sigurnost je bio zadužen i helokopter, koji je sve vrijeme kružio iznad stadiona Crvene zvezde.

Utakmica izmedju Srbije i Hrvatske igra se sutra od 20.45 sati.