Argentinska Clausura
0

Maradonin prvi klub osvojio naslov

Totalsport
Nogometaši Argentinos Juniorsa pobijedili su Huracan 2-1 golovima Juana Merciera i Facuda Corije i osvojili svoj prvi ligaški naslov nakon 25 godina čekanja.

Oba su gola za šampionsku ekipu argentinske Clausure postignuta glavom, s time da je Maradonin reprezentativac Mercier zabio iz blizine u 24. minuti, a Coria u 78. Buenosaireški klub, inače matični Diega Maradone, 19 kola Clausure iskoristio je za osvajanje 41 boda. Jedan manje osvojio je Estudiantes koji je slavio protiv Colona 4-1 u posljednjem Clausurinom kolu. Mauro Boselli, još jedna Maradonina uzdanica, postigao je hat-trick nedovoljan za naslov prvaka drugog dijela prvenstva.

Argentinos Juniorsi silovito su krenuli u utakmicu, ali i nakon uvodnih deset minuta uspjeli "uprskati" četiri izgledne situacije. U manje impresivnom drugom dijelu, u kojem su im posao olakšala dva isključena domaća nogometaša (Goltz 66., Jerez 83.) utakmica je i zaključena, s time da je u 88. Huracanov Alan Sanchez postavio konačan rezultat.

Trener prvaka Claudio Borghi , inače Maradonin saigrač iz argentinske šampionske generacije sa SP 1986., prvi je ujedinio naslove prvaka kao igrač i kao trener Argentinos Juniorsa s kojima je prvenstvo osvojio 1985. godine, od kada je klub čekao na svoj prvi sljedeći trijumf.

"Ušli smo u takmičenje s nadom da nećemo ispasti iz lige, a sada smo prvaci. Sretan sam zbog svih svojih igrača, ali ovo je poseban dan i za mene samog", izjavio je Borghi.

Dodajmo da je pod kraj susreta posla imala i policija koja je vodenim topovima smirivala strasti navijača. Posebno je "nadahnut" bio jedan koji je bacajući predmete u smjeru što policije, što članova suparničke ekipe, postao meta policijskog uspostavljanja kontrole. Također, najmanje jedan policajac je stradao od udaraca vlastite palice koju je izgubio u trku za huliganima...

River Plate, Boca Juniors i Independiente jedina su tri argentinska kluba koja nikada nisu ispala u drugu ligu. S prosjekom u posljednje tri sezone, što je kriterij za ispadanje iz prvenstva, takva sudbina sljedeće sezone prijeti Riveru.

Argentinska Clausura, 19. kolo:

Colon - Estudiantes 1-4 Huracan - Argentinos Juniors 1-2

Redoslijed: 1. Argentinos Juniors 41, 2. Estudiantes 40, 3. Godoy Cruz 37, 4. Independiente 34, 5. Banfield 32..., 13. River Plate 22..., 16. Boca Juniors 20...