Argentina
0

Maradona pozvao Ortegu u reprezentaciju

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nekad sjajni argentinski reprezentativni nogometaš, a u posljednje vrijeme prečesto alkoholizirani Ariel Ortega dobio je poziv u dres izabrane vrste za prijateljski ogled protiv Haitija.

Danas 36-godišnji Ortega iza sebe ima nastupe na tri Svjetska prvenstva (SAD 1994., Francuska 1998., Japan i Južna Koreja 2002.). Popularni "El Burrito" (Magarčić) odigrao je ukupno 86 utakmica za Argentinu, a posljednju 2003. godine.

Selektor Diego Maradona već je ranije znao iznenaditi, te Ortegu spominjati u kontekstu povratka u reprezentaciju. Pozvao ga je za prijateljski ogled protiv Gane prošlog septembra, što je Ortega propustio zbog povrede, a sada mu je uputio i službeni poziv za ogled koji će se 5. maja odigrati u Cutral Cou.

"Jako sam sretan što se vraćam u reprezentaciju. Nakon toliko vremena što me nije bilo igrati za Argentinu, što je najveći doživljaj, bit će to jedinstveno iskustvo. Svjestan sam da ovo ne znači da ću ići i na Svjetsko prvenstvo, ali drago mi je što me se Maradona sjetio za ovaj susret", kaže Ortega, inače igrač River Plate koji igra na poziciji ofanzivnog veznog i(li) napadača.

Na Maradoninom popisu za prijateljski susret nalazi se i ime Martina Palerma, 36-godišnjeg napadača Boca Juniorsa, kao i Adriana Gabbarinija, potencijalnog trećeg golmana Argentinaca za južnoafrički Mundijal (11. juni - 11. juli).

Ortega je jedan od više od stotine nogometaša koje je Maradona uključivao u reprezentaciju tokom godine i pol, koliko obnaša dužnost selektora najboljih argentinskih nogometaša.

Maradonin izbor za prijateljski ogled protiv Haitija

Golmani: Diego Pozo (Colon), Adrian Gabbarini (Independiente)

Braniči: Matias Caruzzo (Argentinos Juniors), Juan Manuel Insaurralde (Newell's Old Boys), Ariel Garce (Colon), Paolo Goltz (Huracan), Luciano Monzon (Boca Juniors)

Veznjaci: Juan Mercier (Argentinos Juniors), Patricio Toranzo (Huracan), Nicolas Olmedo (Godoy Cruz), Sebastian Blanco (Lanus), Leonel Vangioni (Newell's Old Boys), Facundo Bertoglio (Colon)

Napadači: Ariel Ortega (River Plate), Martin Palermo (Boca Juniors), Franco Jara (Arsenal), Juan Pablo Pereyra (Atletico Tucuman)