Nogomet
1

Maradona imenovan počasnim sportskim ambasadorom Dubaija

Totalsport
Diego Maradona
Diego Maradona
Slavni Argentinac Diego Maradona imenovan je za počasnog ambasadora sporta u Dubaiju, manje od dva mjeseca nakon što mu je Al Wasl, klub iz Dubaija, uručio vanredni otkaz.

Maradona je u augustu želio nastaviti svoju trenersku karijeru u Kini, zbog čega je otputovao u Peking. Ipak, prihvatio je ambasadorsku rolu Sportskog vijeća Dubaija nakon što je odbio "nezadovoljavajuće ponude" za trenerski posao.

"Raspravljao sam sa Sportskim vijećem Dubaija o nekim idejama. Oni su ozbiljni u namjeri nadogradnje sportskog sektora u Dubaiju. Svima onima koji misle da sam pao, poručujem da sam sada još jači", poručio je 51-godišnji Maradona.

Slavni "mali zeleni" nije baš razjasnio što će točno biti njegov novi posao, kao niti Ahmad al-Sharif, glavni tajnik Sportskog vijeća Dubaija.

"Maradona će inspirirati nove naraštaje talentiranih sportaša za dosezanje najvišge mogućeg nivoa, rekao je Sharif.

Maradona je, podsjetimo, u prvoj polovini jula dobio otkaz kao trener Al Wasla zbog loših rezultata. U nacionalnom prvenstvu završio je tek osmi, ispao je iz dva Kupa (Etisalat i Predsjednički kup) u polufinalu, odnosno četvrtfinalu, dok je u GCC Ligi prvaka (arapska Liga prvaka) poražen u finalu.

Imao je ugovor vrijedan 217.800 američkih dolara mjesečno, koji mu je vrijedio do augusta 2013. godine. Brigu o njegovom ugovoru sada će preuzeti Sportsko vijeće Dubaija, tako da Maradona neće ostati finansijski zakinut što nije odradio svoj ugovor u klubu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata do kraja.