Teški dani selektora
0

Maradona dobija otkaz ili tutora

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U ponedjeljak će se u Ezeizi, gradiću na rubu Buenos Airesa, sastati predsjednik Argentinskog nogometnog saveza (AFA) Julio Grondona i selektor reprezentacije Diego Maradona.

Bit će na sastanku i Maradonin savjetnik Carlos Bilardo, trener-svjetski prvak iz 1986. godine, koji je informaciju otkrio tamošnjim medijima.

Argentinski listovi tumače sastanak na različite načine. Da je Maradona vrlo blizu otkazu smatraju u Clarinu, najutjecajnijem argentinskom dnevniku.

"Jaz između Maradone i njegovih igrača sve se više produbljuje. Sljedeće sedmice selektor će ostati bez dijela ovlasti koje je dosad imao", navode u Clarinu, uz dodatak da je AFA trenutno donijela odluku o povratku reprezentacije na nacionalni stadion, buenosaireški Monumental, s kojeg je Maradona svojevoljno, čisto kao nesimpatizer River Platea, odveo nacionalni tim u Rosario.

Diario Popular donosi vijest da će Grandona u Maradonin stručni stožer uključiti iskusnijeg i kvalitetnijeg trenera, koji bi selektoru trebao pomoći plasirati se na Svjetsko prvenstvo u preostalim dvjema utakmicama. Navodno je najveći kandidat trener Huracana Antonio Mohamed "Turčin", kako u Argentini zovu trenutno najpopularnijeg trenera, koji je osvojio navijače konstruktivnim i ofanzivnim nogometom kakav je u proljetnom dijelu prvenstva (Clausura) igrala njegova ekipa.

  • Bila bi mi čast sarađivati s Maradonom i drago mi je ako su u AFA-i pomislili na mene. Moramo u ovim trenucima podržati nacionalni tim, misliti pozitivno, pomoći. Treba podržati Diega i pružiti mu ruku umjesto da ga kritikujemo – rekao je 39-godišnji trener, koji je od Maradone mlađi punih deset godina.

  • Ne ode li Argentina na Svjetsko prvenstvo, bit će to težak udarac za svakog od nas – dodao je mladi trener.

I La Nacion, još jedan od utjecajnih lokalnih dnevnika, piše o udaljavanju Maradone i reprezentativaca.

"Neki se igrači osjećaju nezaštićeno jer im očito manjka jasna ideja o načinu igre. Nesigurni su zbog nejasnih poruka koje im Maradona šalje. Najava da će se u dvobojima koji dolaze više osloniti na domaće igrače situaciju dodatno otežava", piše Nacion.

Maradonin savjetnik Carlos Bilardo rekao je da i dalje vjeruje u uspjeh, te da se niko iz stručnog stožera neće povući, "taman da im Grondona dovede Isusa Krista da ih spasi".

Na pitanje je li ugrožena reprezentativna karijera najvećim zvijezdama poput Messija, Agüera i Mascherana, Bilardo je odgovorio otresito:

  • Dovraga i sve, pa nećemo se odreći Messija zbog jedne loše odigrane utakmice! Kako bismo to mogli i pomisliti učiniti?! Pa Argentina ima igrače elitne klase koji mogu igrati u bilo kojem sastavu.