"Spontana reakcija trenera"
0

VIDEO / Mancini opet "mahao crvenim kartonom", Martinez traži sankcije

Totalsport
Roberto Mancini (Foto: AFP)
Roberto Mancini (Foto: AFP)
Drugi put u četiri posljednje utakmice trener Manchester Cityja Roberto Mancini je imaginarnim mahanjem crvenim kartonom s klupe tražio isključenje suparničkog nogometaša.

Dogodilo se u 88. minuti jučerašnjega (ponedjeljak), posljednjeg dvoboja 21. premierligaškog kola, u kojem je City kao gost pobijedio Wigan Athletic 1-0 golom Edina Džeke u 22. minuti. Tada je, u 88. minuti, rukom na centru pri opasnom naletu Sergija Agüera očigledno namjerno igrao Wiganov odbrambeni igrač Maynor Figueroa. Sudac utakmice Martin Atkinson pokazao je Hondurašaninu samo žuti karton, premda mu je Mancini s klupe signalizirao da ga treba isključiti.

Trener domaće ekipe, Španac Roberto Martinez, takvu vrstu pritiska na sudiju smatra neprimjerenom i kažnjivom:

"To je nedopustivo ponašanje. Dovoljno sam dugo u ovoj zemlji da bih znao da engleski nogomet ne tolerira takvu vrstu utjecaja na sudiju. Može to proći u Italiji, Španiji ili Francuskoj, ali ne u Engleskoj", rekao je španski trener posljednjeplasirane premierligaške ekipe.

Preko svog Twitter-profila Mancinija je ponovno okrznuo ("Je li to Mancini opet 'mahao' kartonom? Hehe...") Wayne Rooney, koji je na sličan način pomogao odluci sudije Chrisa Foya da isključi Vincenta Kompanyja u gradskom derbiju trećeg kola FA Cupa na Etihadu prošle sedmice, i kojeg je Talijan zbog toga javno osudio.

"Napravio sam to baš zbog Rooneyja. Ako to smije činiti on, onda smijem i ja", rekao je Mancini krenuvši se potom opravdavati:

"No, u situaciji poput te moj je potez shvatljiv. Reagirao sam na taj način siguran da je Wiganov igrač zaslužio crveni karton. Također, želim reći da nije isto kada to naprave igrač u neposrednoj blizini sudije i trener s klupe. Potez s klupe može se tumačiti spontanom trenerovom reakcijom. Sudija to niti ne primijeti."