Nogomet
0

Mancini: Manchester City je danas uspješan, jer sam ja postavio temelje tog kluba

Anadolija
Roberto Mancini (Foto: AFP)
Roberto Mancini (Foto: AFP)
Trener Galatasaraya Roberto Mancini izjavio je da je on zaslužan za trenutni uspjeh engleskog kluba Manchester City, čiji je bio trener prije dolaska u Galatasaray. 

Italijanski stručnjak je u intervjuu za britanski BBC, govorio o uspjesima "otočkog kluba" u ovoj sezoni, a tom prilikom je iznio tvrdnje da je Manchester City uspješan zapravo zaslugama njegovog rada u ovom klubu. 

"Sretan sam što je Manchester City svoje ime upisao na listu najvažnjih engleskih klubova, jer sam ja postavio njegove temelje", kazao je Mancini, podsjetivši da je Manchester City u utakmicama ove sezone do sada postigao 106 golova, što je znatno veći broj u odnosu na isti period iz prošle sezone. 

On je dodao su za sadašnji uspjeh kluba zaslužni i nogometaši koje je upravo on doveo u redove Manchester Citya, poput Sergia Aguera, Edina Džeke, Yaya Tourea, Davida Silve, te Samira Nasrija. 

Nalgasivši da je razlog njegovog napuštanja Manchester Citya nesporazumi s igračima, Mancini je rekao da treneri inače žele da igrači uvijek disciplinovano rade, dobro igraju i pokazuju razumijevanje, te da rad ovakvim tempom često zna rezultirati nesporazumima. 

"Jako sam sretan zbog onoga što sam napravio u periodu dok sam bio trener u Manchester Cityju. Formirao sam je fantastičan tim, igrali smo jako dobar nogomet. Samo tokom posljednje godine nismo zabilježili isti uspjeh, jer je Manchester United u svoje redove doveo Robina van Persiea", kazao je Mancini, dodavši da su posljednje prvenstvo "predali" Unitedu, upravo zbog tog holandskog nogometaša. 

Roberto Mancini je engleski klub vodio u periodu od 2009. do 2013. godine. Tokom četverogodišnjeg vođenja kluba bio je šampion lige u sezoni 2011./2012., u sezoni 2010./2011. osvojio je FA Cup, te FA Community Shield 2012. godine.