Premiership
6

Manchester United savladao Liverpool rezultatom 2:1

Totalsport
Steven Gerrard
Steven Gerrard
U prvom od dva velika derbija 5. kola engleskog nogometnog prvenstva na Anfieldu su snage odmjerili Liverpool i Manchester United. Slavili su gostujući Crveni vragovi rezultatom 2: 1.

Iako je Liverpool poveo golom Stevena Gerrarda iz 46. minute, Manchester United je do kraja preokrenuo iskoristivši brojčani višak (isključenje Jonja Shelveyja iz 39. minute) i golovima Rafaela da Silve i Robina van Persieja preokrenuo susret i došao do četvrte pobjede, prve na Anfieldu nakon decembra 2007. godine kada su slavili 1-0.

Nakon što je u četvrtak u Evropskoj ligi zabio dva gola Young Boysima, napadač Liverpoola Shelvey se protiv Uniteda pretvorio u tragičara budući je zbog grubog starta đonom na Jonathana Evansa zaradio direktan crveni karton i ostavio svoju ekipu na cjedilu.

Uprkos brojčanom deficitu "redsi" su uspjeli povesti, a strijelac je bio njihov kapetan Steven Gerrard koji je poentirao s nekih desetak metara iz voleja ljevicom, nakon što je prethodno lijepo primirio loptu prsima. Bio je to Gerrardov šesti gol Manchester Unitedu u međusobnim derbijima u premierligaškoj historiji, čime se izjednačio s dosad najučinkovitijim igračem kluba u spomenutim dvobojima, Robbieom Fowlerom.

Na izjednačenje se nije moralo dugo čekati budući je brazilski desni bek Uniteda Rafael zabio prekrasan gol ljevicom, iskosa s desne strane kaznenog prostora. Njegov je udarac posve iznenadio Liverpoolovog golmana Pepea Reinu, a lopta je od suprotne stative ušla u mrežu.

Konačnih 2-1 postavio je Robin van Persie iz jedanaesterca u 81. minuti. Bio je to njegov peti ovosezonski gol, kao i peti u posljednjih šest utakmica protiv Liverpoola. Najstrožu kaznu prethodno je izborio Antonio Valencia nakon prekršaja Glena Johnsona. Reina je pročitao u koju će stranu Van Persie pucati, ali ne i zaustaviti loptu koja mu je bila na ruci.

United je pobjedom skočio na drugo mjesto prvenstvene tabele iza Chelseaja, dok je Liverpool propustio upisati pobjedu u prvih pet utakmica u engleskom nogometnom prvenstvu prvi put nakon sezone 1911/12.

"Redsi" se trenutno nalaze u zoni ispadanja, na 18. mjestu, s tek dva osvojena boda i gol-razlikom 4-10.

 

Premiership, 5. kolo:

Liverpool - Manchester United 1-2 (Gerrard 46 / Da Silva 50, Van Persie 81) Redoslijed: 1. Chelsea 13, 2. Manchester United 12, 3. Everton 10, 4. WBA 10, 5. Fulham 9, 6. Arsenal 8 (-1)