Jack Wilshere
0

"Manchester United treba Darrena Fletchera protiv Barcelone"

Sarajevo-x.com
Jack Wilshere (Foto: Reuters)
Jack Wilshere (Foto: Reuters)
Visok, jak i brz presing protiv Barcelone jedina je šansa za Manchester United u utakmici finala Lige prvaka na Wembleyu, koja će se odigrati u subotu, kazao je nogometaš Arsenala Jack Wilshere.

Veznjak Arsenala prikazao je vrhunsku partiju protiv Barcelone u februaru, iako su Messi i društvo dokazali svoju kvalitetu u uzvratnoj utakmici.

"Tri dodavanja i oni su u gol šansi," kazao je Wilshere, prisjećajući se duela sa Barcelonom.

Iako se očekuje da će Sir Alex Ferguson započeti utakmicu u formaciji 4-4-1-1, Wilshere savjetuje formaciju 4-3-3, u koju uključuje Darrena Fletchera, iako je on slab zbog viroze.

"Moraju zaustaviti Xavija, Messija i Iniestu, jer oni mogu odlučiti utakmicu. Ja bih započeo sa Fletcherom, dodatnim igračem u veznom redu, i dopustio mu da radi ono što najbolje zna - pokriva čitav teren", kazao je Wilshere.

Wilshere je kazao da United ima dobre šanse zbog igrača kao što su Fletcher, Ji-Sung Park i Antonio Valencia, koji su veoma dobri trkači, a i sposobni su u odbrambenim zadacima.

"Ja bih igrao samo sa Rooneyem u napadu dok bi mu se Valencia i Park priključivali kada bi bili u prilici izaći naprijed jer će se United braniti većinu utakmice", kazao je Wilshere.

Prisjećajući se utakmice protiv Barcelone, Wilsher je kazao: "Znali smo da moramo zaustaviti Messija, ali ako previše pažnje usmjerite na njega Xavi i Iniesta će vas kazniti. Messi je najbolji igrač na svijetu i morate uvijek biti blizu njega".

"Ideja je da ih okružite sa tri čovjeka i pritisnete visoko. U slučaju da im oduzmete loptu u njihovoj polovini imate priliku za pogodak", kazao je Wilshere i dodao: "Svi su nam govorili da se morate braniti protiv Barcelone da bi imali bilo kakvu šansu".

U prvih 20 minuta duela protiv Barcelone, igrači Arsenala jedva da su dotakli loptu.

"Tih prvih 20 minuta utakmice sam trčao kao nikad u životu", kazao je Wilshere.

Arsenal je na kraju prebrodio sve i pobijedio u prvoj utakmici.

"Šokantna odluka" švicarskog sudije Massima Busacce u uzvratnoj utakmici da pokaže drugi žuti karton Robinu van Persiju za Wilsherea je presudila utakmicu.

Wilshere je kazao da postoji i tamna strana Barcelone, a to je njihov pritisak na sudije da donose odluke u njihovu korist.

"Vidjeli smo to protiv Real Madrida i dobri su u tome", kazao je Wilshere. "Kao i United, dobri su u ubjeđivanju sudije".

"Ne vjerujem da su stvarno simulatori. Jednostavno su dobri u pritisku na sudije. Protiv nas Sergio Busquets je bio glavni u tome", kazao je Wilshere.

Upitan za prognozu rezultata, Wilshere ja kazao: "Mislim da će Barcelona pobijediti zbog igre koju prikazuje. To je i Arsenalov način igre koji volim i ja. Ako iko zaslužuje da pobijedi, onda je to Barcelona".