Nogomet
24

Manchester United putuje u Evropsku ligu, Real uništio Malme

Piše: O. T.
Wolfsburg - Manchester United (Foto: EPA)
Real Madrid - Malmo (Foto: EPA)
Real Madridu i Paris Saint-Germainu, koji su ranije obezbijedili plasman u nokaut fazu Lige prvaka, večeras su se pridružili Wolfsburg i PSV. U Evropsku ligu putuju Shakhtar i Manchester United, dok se od evropskih takmičenja u ovoj sezoni opraštaju Malme i CSKA Moskva. To je rasplet u grupama A i B nakon 6. kola.

Grupa A

Real Madrid - Malme 8:0

Real Madrid je bez trunke milosti dočekao aktuelnog prvaka Švedske koji se nadao da može ostvariti bolji rezultat od Shakhtara u gostima kod Parisa i tako se plasirati u Evropsku ligu. Međutim, umjesto da izvuku što bolji rezultat, čini se da nisu mogli izvući gori.

U 12. minuti nakon centaršuta Ronalda, Isco je šutirao, a nakon odbrane Wilanda odbijenu loptu u gol sprema Benzema.

Malme je imao šansu za izjednačenje u 21. minuti kada je Rakip bio u prilici, ali je šutirao visoko preko gola.

Minutu kasnije bilo je 2:0. Ronaldo je ponovo odradio najveći dio posla, uputio centaršut, a Benzema pogodio udarcem glavom.

Real nije posustajao, glad nije jenjavala i šanse su se redale. Najviše je prijetio Ronaldo, ali mreža je mirovala sve do 39. minute kada je Portugalac pogodio iz slobodnog udarca.

A onda je jedan od najboljih igrača svijeta pokazao da i najveći mogu promašiti šanse koje izgledaju tako lagane za pogoditi. U 43. minuti sa pet metara prebacio je poluprazan gol nakon slaloma Isca.

Međutim, Ronaldo je odmah na startu drugog poluvremena pokazao da neće stati na jednom golu i da ga promašaj ne boli. U 47. minuti pogodio je za 4:0, a tri minute kasnije zaokružio je hat-trick. Zatim je u 59. minuti postigao i svoj četvrti pogodak na utakmici dokazujući da je Real nakon onog poraza od Barce u El Clasicu željan da demonstrira silu.

Sedmi gol za Real Madrid stigao je u 70. minuti, a strijelac je bio Kovačić kojem je to bio prvijenac u dresu Reala. Konačnih 8:0 postavio je Benzema svojim trećim golom u 74. minuti.

Real Madrid je ovom pobjedom izjednačio rekord Lige prvaka kojeg je držao Liverpool pobjedom nad Bešiktašem.

PSG - Shakhtar 2:0

Na utakmici u Parizu nije bilo puno prilika. Prvo poluvrijeme je prošlo bez šansi vrijednih pomena, ali je zato domaći tim od starta drugog poluvremena ubacio u veću brzinu.

U 47. minuti odličnu priliku imao je Gregory van der Wiel, ali je bio neprecizan. Deset minuta kasnije Lucas pogađa za 1:0 nakon asistencije Ibrahimovića.

PSG je nastavio napadati. Igrala se 59. minuta kada je sa distance odličan udarac uputio Mautidi, ali je Kanibolotsky bio na visini zadatka.

Kasnije je PSG prijetio preko Lavezzija u 67. i Ibrahimovića u 76. minuti, dok su gosti prijetili preko Rakitskyja u 79. minuti.

Konačnih 2:0 postavio je Ibrahimović u 86. minuti.

Tabela:

  1. Real Madrid 16
  2. PSG 14
  3. Shakhtar 3
  4. Malmo 3

Grupa B

Wolfburg - Manchester United 3:2

Andre Schurrle je već u četvrtoj minuti svoj tim mogao dovesti u vodstvo, ali je potpuno neometan sa nekih 14 metara prebacio gol gostiju.

Šest minuta kasnije uslijedila je kazna na drugoj strani. Mata je uposlio Martiala, a ovaj u situaciji jedan na jedan matirao Benaglia i svom timu donio vodstvo koje ga vodi u nokaut fazu.

Međutim, slavlje Crvenih đavola bilo je kratkog daha. U 13. minuti nakon centaršuta iz slobodnog udarca kojeg je izveo Rodriguez, pogodio je Naldo.

United je imao veliku priliku za novo vodstvo u 28. minuti kada je nakon kornera glavom šutraro Fellaini, ali je ovog puta Benaglio zaustavio udarac.

Već u narednom napadu Wolfsburg je pogodio za 2:1. Fantastičnu akciju izveli su Vukovi, razmijenili nekoliko pasova, napravili nekoliko driblinga da bi na kraju Draxler uposlio Vierinhu koji pogađa prazan gol De Gee.

Draxler je bio u još jednoj sjajnoj prilici u 40. minuti kada je ponovo pokazao klasu svojim driblinzima. Ipak, nije uspio savladati španskog golmana.

U drugom minutu u 60. minuti United je imao stopostotnu šansu kada je Depay sa nekih pet metara natjerao Benaglia na jednu od najboljih intervencija grupne faze takmičenja.

Četiri minute kasnije na drugoj strani De Gea je mogao biti tragičar. Izašao je sa svog gola u namjeri da stigne loptu prije Schurrlea, ali nije uspio u tome. Na svu sreću za goste De Gea je uspio zaustaviti udarac njemačkog repezentativca.

Tu šansama nije bio kraj. U 67. minuti ponovo je Schurrle bio u prilici. Tačnije, natjerao je Lingarda da umalo matira De Geu koji je loptu poslati u korner.

Potom je uslijedila nevjerovatna završnica. United je u 82. minuti autogolom Guilavoguija imao plasman u nokaut fazu pošto je u tom momentu PSV imao nedovoljnih 1:1 protiv CSKA Moskve, ali je nekako u isto vrijeme Naldo pogodio za domaćina postavljajući konačnih 3:2, dok je PSV poveo sa 2:1 što je značilo da se tim Louisa Van Gaal mora zadovoljiti Evropskom ligom.

PSV - CSKA Moskva 2:1

Prvu veliku priliku u ovoj utakmici imali su gosti i to tek u 36. minuti kada je Tošić šutirao iz slobodnog udarca, ali je Zoet odbranio njegov udarac.

U 57. minuti Bruma je šutirao iz slobodnog udarca, no mreža gostiju se nije tresla.

Četiri minute nakon toga na drugoj strani jako dobru priliku imao je Musa čiji je udarac završio pored gola.

Puno razloga za slavlje imali su gosti u 75. minuti kada je Guardrado skrivio penal, a siguran realizator bio Ignashevich. Taj gol je ekipu iz Moskve vodio u Evropsku ligu.

Ipak, samo dvije minute kasnije slavio je domaćin nakon što je pogodio kapiten Luuk de Jong. U 85. minuti Propper je pogodio za 2:1 i tako svom timu otvorio vrata nokaut faze Lige prvaka.

Tabela:

  1. Wolfsburg 12
  2. PSV 10
  3. Manchester United 8
  4. CSKA Moskva 4