Rapsodija na Teatru snova
0

FOTO+VIDEO / Manchester United protiv Barcelone u finalu Lige prvaka

Sarajevo-x.com
Manchester United uvjerljivo je slavio i u drugoj utakmici protiv Schalkea sa 4:1 te je tako osigurao finale Lige prvaka 28. maja na Wembleyju, gdje će se susresti sa Barcelonom, što će biti repriza finala ovog takmičenja iz 2009. godine.

Trener "crvenih đavola" bio je uvjeren u prolaz svog tima pa je na teren poslao drugi sastav, čuvajući čak sedam prvotimaca za nedjeljni meč protiv Chelseaja kada se odlučuje o prvaku Engleske.

I takav Manchester United bio je bolji od bundesligaša, koji je nastojao očuvati tradiciju njemačkih timova protiv ekipe sa Old Trafforda. Ipak, da su tradicije tu kako bi se rušile pokazalo je ovo polufinale. Nakon četiri pokušaja, United je uspio izbaciti neki njemački tim u knockout fazi Lige prvaka.

Prvi gol na utakmici postigao je Antonio Valencia u 26. minuti. Sjajnu asistenciju Gibsona kroz "šuplju" odbranu gostiju Valencija je rutinski pretvorio u gol. U narednih devet minuta gledatelji su mogli vidjeti još dva gola.

U 31. minuti Gibson se uspio upisati na listu strijelaca nakon asistencije. Valencia mu je vratio asistenciju, gurnuo mu je loptu na 15-ak metara, odakle Gibson snažno šutira. Njemačko golmansko čudo, Manuel Neuer ovaj put je katastrofalno reagovao, lopta se odbija od njega, pogađa stativu i odlazi u gol.

Poslovično uporni Nijemci nisu odustajali pa su smanjili prednost nakon samo tri minute. Jurado je odlično zahvatio odbijenu loptu i poslao je nebranjeni dio mreže Manchesterovog gola poslije vrlo loše reakcije kompletne odbrane domaćih.

Drugo poluvrijeme počelo je u nižoj brzini pa publika u prvim minutama nije imala priliku vidjeti mnogo toga.

Međutim, iz takve igre domaćini su uspjeli stvoriti poneku priliku. Anderson je u 54. minuti odlično šutirao, ali je ovaj put Neuer pokazao zašto je najtraženiji golman na svijetu. Odličnom paradom uspio je odbiti loptu i sačuvati svoju mrežu.

Isti je igrač u 72. minuti postigao novi gol i ozvaničio pobjedu "crvenih đavola". Nani je dobro prošao po desnoj strani, dodao je povratnu loptu Andersonu, koji se dobro snalazi i iz drugog pokušaja šalje loptu iza Neuerovih leđa za uvjerljivo vodstvo Manchester Uniteda.

Anderson je nedugo zatim, u 78. minuti, postigao još jedan gol. Akciju je započeo Nani koji sjajno upošljava Berbatova. Bugarin izlazi sam pred Neuera, ali loptu nesebično dodaje Andersonu koji je neometan šalje u praznu mrežu.

Ljubitelje fudbala očekuje istinski spektakl na Wembleyju 28. maja kada će se susresti dvije ekipe koje su sasvim zasluženo stigle do finala.