Scholes pogodio u 93. minuti
0

Manchester United ostao u utrci za titulu

Sarajevo-x.com/Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Paul Scholes je golom u posljednjim sekundama derbija koji su u okviru 35. kola Premiershipa igrali dva Manchestera, ostavio United u utrci za titulu prvaka Engleske.

U utakmici u kojoj su bodovi bili prijeko potrebni za obje ekipe, odluka je pala u posljednjoj minuti sudijske nadoknade, kad je Manchester United došao do minimalne pobjede, 1-0.

Evra je ubacio s lijeve strane, a Scholes je glavom sproveo loptu uz samu desnu stativu Givenovog gola. Cityjev golman se pružio koliko je dug, ali udarac Scholesa bio je neodbranjiv.

Došao je time Manchester United na bod zaostatka od vodećeg Chelseaja, s tim da Ancelottijev sastav mora odraditi još utakmicu 35. kola. Kasnije poslijepodne gostuju kod Tottenhama.

Četvrta je ovo uzastopna ligaška pobjeda Uniteda nad Cityjem, a zanimljivo da su i u prvom dijelu sezone pobijedili golom u sudijskoj nadoknadi. Tada je za 4-3 zabio Michael Owen.

Ove subote junak Manchester Uniteda bio je Scholes (35) koji je postigao treći ovosezonski prvenstveni pogodak, kao i 101. za United u karijeri.

Ukupno je za United u svim takmičenjima u karijeri zabio 149 pogodaka, te je od živućih igrača Uniteda bolji od njega jedino Ryan Giggs (152). Između njih se smjestio Ruud van Nistelrooy (150).

Prije gola u 93. minuti nijedna od ekipa se nije potpuno otvorila i težila napadačkom nogometu iako je, kako se bližio kraj utakmice, hrabriji bio City.

U 83. minuti je lošom procjenom Van der Saar omogućio domaćim igračima šansu, no ni Vieria, ni Tevez se nisu snašli na pravi način. I prije toga je City imao nekoliko solidnih prilika, no prvenstveno Bellamy i Barry nisu reagirali na pravi način.

Wayne Rooney je za goste igrao od početka do 74. minute ogleda, ali se nije previše istaknuo.

Statistički gledano bila je to podjednaka utakmica. City je imao tek četiri, a United tri udarca u okvir gola. Ukupno su igrači Uniteda više pucali (15-9), uz i veći posjed lopte (56-44 posto).

Premiership, 35. kolo:

Manchester City - Manchester United 0-1 (Scholes 90+3)

Redoslijed: 1. Chelsea 77 (-1), 2. Manchester United 76, 3. Arsenal 71 (-1), 4. Manchester City 62 (-1), 5. Tottenham 61 (-1)...