Odigrana četiri susreta
0

Manchester United ispao iz Evropske lige, Bilbao ide dalje

Piše: J. H.
Detalj sa utakmice Athletic Bilbao - Manchester United
Detalj sa utakmice Athletic Bilbao - Manchester United
Večeras su odigrane četiri utakmice osmine finala Evropske lige u kojima su prolaz dalje izborili Athletic Bilbao, Hannover, AZ Alkmaar i Valencija.
Detalj sa utakmice Athletic Bilbao - Manchester United (Foto: AFP)
Detalj sa utakmice Athletic Bilbao - Manchester United (Foto: AFP)
Athletic Bilbao - Manchester United

U prvoj utakmici na Old Traffordu, Baskijci su pobijedili sa 2-3. Prvu šansu na utakmici imali su domaći igrači. U drugoj minuti Markel Susaeta je iz slobodnog udarca šutirao na gol Uniteda, ali je lopta otišla pored stative.

United je imao odličnu akciju u 8. minuti ali je Iraizoz odbranio šut Younga. Odlični mladi igrač Iker Muniain je minutu kasnije uputio udarac prema De Gei, ali je odbrana Crvenih đavola blokirala šut. Isti igrač je u 13. minuti pogodio stativu Uniteda.

Napadač Baskijaca Fernando Llorente doveo je svoj tim u vodstvo u 24. minuti. U 27. minuti United je preko Ryana Giggsa imao najbolju šansu, ali su domaći igrači skrenuli loptu u korner. Bilbao je u 65. minuti poveo sa 2-0 zahvaljujući golu Oscara De Marcosa.

Do kraja utakmice, Rooney je ublažio poraz golom u 80. minuti. Athletic ide u četvrtfinale Evropske lige.

Detalj sa utakmice Udinese - AZ Alkmaar (Foto: AFP)
Detalj sa utakmice Udinese - AZ Alkmaar (Foto: AFP)

Udinese - Alkmaar

Udinese je prvu utakmicu u Holandiji izgubio rezultatom 2-0. Već u 3. minuti, domaći su poveli preko Di Natalea koji je pogodio sa bijele tačke. Prethodno je isključen Viergever.

Di Natale je ponovo bio strijelac u 15 minuti. Ovim golom, Udinese je anulirao rezultat iz prve utakmice u Holandiji. U 31. minuti, gosti su smanjili rezultat na 2-1. Strijelac za goste iz Alkmaara bio je Erik Falkenburg.

Iako je Udinese napdao do kraja susreta, njihov evropski san završen je večeras u pirovoj pobjedi nad Alkmaarom.

Detalj sa utakmice Hannover - Standard Liege (Foto: AFP)
Detalj sa utakmice Hannover - Standard Liege (Foto: AFP)
Hannover - St. Liege

Hannnover i Liege su u prvoj utakmici osmine finala Europa lige igrali neriješno 2-2. Njemci su u večerašnjem susretu prvi došli do vodstva.

U četvrtoj minuti Mohammed Abdellaoue je doveo domaći tim u vodstvo. Već u 21. minuti Hannover je vodio sa 2-0. Autogol je postigao Kanu.

Ponovo je nesretni Kanu u 73. minuti pogodio vlastitu mrežu. Hannover je vodio već sa 3-0. Na 4-0 povisio je Pinto u 92. minuti.

Igrači Valencije pred početak utakmice (Foto: AFP)
Igrači Valencije pred početak utakmice (Foto: AFP)
PSV- Valencija

U prvoj utakmici Valencija je PSV savldala rezultatom 4-2. Prvu šansu na utakmici vidjeli smo tek u 11. minuti kad je Tim Matavz šutirao prema golu Valencije, ali je bio neprecizan.

Oba kluba imala su nekoliko šansi u prvom poluvremenu, ali rezultat se nije mijenjao sve do 47. minute kad su gosti iz Valencije preko Sofiana Feghoulija došli u vodstvo.Toivonen je na asistenciju Matavza u 64. minuti izjednačio rezultat u Eindhovenu što je bio i krajnji rezultat na večerašnjoj uzvranoj utakmici. Valencija ide dalje.

Rezultati uzvratnih utakmica osmine finala Evropske lige:

Athletic Bilbao - Manchester United 2:1 (prvi meč 3:2) Hannover - Standard Liege 4:0 (2:2) PSV Eindhoven - Valencia 1:1 (2:4) Udinese - AZ Alkmaar 2:1 (0:2)

U 21:05 sati:

Besiktas - Atl. Madrid Manchester City - Sporting Olympiakos - Metalist Kharkiv Schalke - Twente