Džeko igrao cijelu utakmicu
0

FOTO+VIDEO / Manchester City uvjerljivo savladao Liverpool rezultatom 3:0

Piše: D. B.
(Foto: AFP)
U okviru 20. kola engleske Premier lige na stadionu Etihad je odigrana utakmica između Manchester Cityja i Liverpoola. Građani su odigrali dobru utakmicu u kojoj su zabilježili zasluženu pobjedu rezultatom 3:0. Bh. reprezentativac Edin Džeko je odigrao cijelu utakmicu, ali nije bio strijelac.

Prvu priliku u susretu Manchester Cityja i Liverpoola su imali gosti. Već u 8. minuti je u šansi bio Stewart Downing, ali je njegov udarac odbranio Joe Hart. Minut nakon toga je na drugoj strani zaprijetio bh. reprezentativac Edin Džeko, no, nije pogodio. Ipak, domaći su u 11. minuti došli u vodstvo. Na asistenciju Davida Silve je pogodio Sergio Aguero. Isti igrač je imao odličnu priliku tri minute kasnije, ali ovog puta nije bio precizan.

Liverpool je mogao izjednačiti u 17. minuti, no, udarac glavom koji je uputio Andy Carroll je završio pored gola. Na drugoj strani je ponovo zaprijetio Džeko. U prvom poluvremenu su gledatelji mogli vidjeti mnoštvo prilika na obje strane. Kod obje ekipe se vidjela želja za golom. Opasni u redovima Liverpoola su bili Charlie Adam i Jordan Henderson, koji je neuspješno pokušao u 25. i 32. minuti susreta.


szólj hozzá: M1-0L

City je nakon toga krenuo odlučnije ka golu gostiju na kojem je stajao Jose Manuel Reina. Vincent Kompany je pokušao pogoditi glavom u 33. minuti, ali je odbrana gostiju pravovremeno reagovala i otklonila opasnost. No, korner koji je u istoj minuti izveo David Silva je bio koban za Redse. Yaya Toure se najbolje snašao i udarcem glavom je savladao Reinu. Silva je tako upisao drugu asistenciju na ovoj utakmici. Gosti su pokušali odmah uzvratiti, ali Carroll nije uspio u tome. Više sreće nije imao ni njegov saigrač Dirk Kuyt u 43. minuti. Na odmor se otišlo pri rezultatu 2:0 u korist Manchester Cityja.

Početak drugog poluvremena je obilježila prilika koju je imao Downing. Njegov udarac iz 50. minute je izblokirala odbrana Liverpoola. Sedam minuta kasnije, Adama je zamijenio kapiten Liverpoola Steve Gerrard, a Kuyta Craig Bellamy. Bellamy se u prvoj prilici našao u 65. minuti, ali nije pogodio. U 72. minuti je u redovima Cityja Aguera zamijenio Adam Johnson. Građani su minut kasnije ostali bez jednog igrača. "Pocrvenio" je Gareth Berry nakon što je dobio drugi žuti karton na ovom susretu. No, kada se očekivalo da će Liverpool krenuti u napad, City je došao do trećeg gola. Jedanaesterac je u 75. minuti precizno izveo James Milner.

Menadžer Liverpoola Kenny Dalglish je nakon toga umjesto Jayja Spearinga u igru uveo Maxija Rodrigueza. Priliku da postigne gol za Redse je u 78. minuti propustio Jose Enrique. Nakon toga je u 80. minuti Cityjev igrač Johnson pogodio stativu. Kapiten gostujuće ekipe, Steven Gerrard, uputio je dobar udarac ka Hartovom golu u 82. minuti, ali pogotka nije bilo. Posljednje prilike za počasni gol Liverpoola su propustili Bellamy i Gerrard u 90. minuti, no gola nije bilo. Manchester City je protiv Liverpoola zasluženo slavio rezultatom 3:0.

Engleska Premier liga:

Manchester City - Liverpool 3:0 (Aguero 11, Yaya Toure 33, Milner 75)